Staking gevaar voor bananenexport
Multinational Fyffes dreigt Suriname als leverancier van bananen te schrappen als er niet snel een einde komt aan een staking bij het bedrijf Surland.
De circa 2000 arbeiders hebben daar een week geleden het werk neergelegd om aandacht van de Surinaamse regering te vragen voor de ongezonde financiële positie van de onderneming. Surland heeft 6 miljoen dollar (6,8 miljoen euro) nodig om op korte termijn het hoofd boven water te kunnen houden.
De Surland-werknemers hebben vrijdag een petitie aangeboden aan president Ronald Venetiaan waarin ze vragen om financiële steun voor het bedrijf. De regering zegt echter dat de overheid niet de middelen heeft om bij te springen.
Surland is vorig jaar in de problemen gekomen doordat Fyffes eenzijdig de opkoopprijzen van bananen drastisch verlaagde. Het bedrijf zei hiertoe als gevolg van de dalende prijzen op de wereldmarkt genoodzaakt te zijn. Bovendien werd een deel van de aanplant van Surland in het in het westen van Suriname gelegen district Nickerie enkele maanden geleden door een storm verwoest.
Het Surland-personeel vreest dat als de regering het staatsbedrijf niet helpt, zij hun baan binnenkort kwijt zijn. Surland-directeur Jacques Drielsma heeft daarentegen gewaarschuwd dat als aan de staking niet snel een einde komt, de kans groot is dat het bedrijf definitief de deuren moet sluiten. Fyffes heeft bij monde van plaatselijk vertegenwoordiger Coen Bos laten weten zich uit Suriname terug te zullen trekken als de rust niet snel weerkeert. Fyffes heeft in de afgelopen jaren miljoenen dollars uitgetrokken om Surland te moderniseren, maar zegt niet te kunnen samenwerken met de Surinamers als het productieniveau niet kan worden gegarandeerd zoals is afgesproken.
Fyffes, de enige afnemer van Surinaamse bananen, heeft afgelopen week zijn schip niet naar Paramaribo gestuurd omdat er niet is geoogst. Door de staking heeft Surland afgelopen week zo’n 300.000 dollar (340.000 euro) schade geleden.