Politiek

Abvakabo stelt kabinet ultimatum over zorg

DEN HAAG (ANP). Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. De FNV-bond Abvakabo heeft een ‘eindbod’ op tafel gelegd. Reageert het kabinet niet voor zaterdag 12.00 uur, dan zal de bond ’s middags waarschijnlijk tegen het sociaal akkoord stemmen dat met kabinet en werkgevers is gesloten.

19 April 2013 22:08Gewijzigd op 15 November 2020 03:10

Dat akkoord wordt zaterdagmiddag besproken in de Federatieraad van de FNV, waarin alle aangesloten bonden zijn vertegenwoordigd. Abvakabo heeft dat vrijdag laten weten toen duidelijk werd dat de gesprekken vrijdag niet zouden worden afgerond.

Het finale voorstel van de Abvakabo houdt in dat 0,3 procent van de loonruimte voor de thuiszorg beschikbaar komt. Met dat geld zou het dreigende verlies van 100.000 banen in de thuiszorg kunnen worden voorkomen, volgens de bond. Bovendien zouden er dan nog honderden miljoenen overblijven voor problemen die ontstaan door bijvoorbeeld het sluiten van verzorgingshuizen en zorginstellingen voor gehandicapten.

Voorzitter Corrie van Brenk ziet voldoende alternatieven en denkt dat er elders in de zorg genoeg plaatsen zijn waar bespaard kan worden om goede thuiszorg overeind te houden. Ze doelt daarbij onder meer op de winsten van de zorgverzekeraars (1,4 miljard) en het groeiende eigen vermogen van zorginstellingen. Van Brenk wil dat serieus naar deze alternatieven wordt gekeken.

Volgens de Abvakabo heeft het kabinet de afgelopen dagen alleen aangeboden de voorgenomen bezuinigingen op de thuiszorg deels (voor een kwart) terug te draaien. Daardoor zouden niet 100.000, maar ‘slechts’ 65.000 banen hoeven te sneuvelen. „Volstrekt onacceptabel”, aldus de bond.

Afgelopen dagen spraken bonden en werkgevers in de zorg met staatssecretaris Martin van Rijn en minister Edith Schippers van Volksgezondheid over onder meer het overeind houden van de thuiszorg. Het kabinet wil volgens het regeerakkoord meer dan 1 miljard euro korten op de thuiszorg. De bonden zeggen dat veel ouderen, chronisch zieken en gehandicapten daardoor hun vaste thuiszorg-medewerker verliezen en dat 100.000 banen vervallen. Het kabinet heeft dat cijfer nooit bevestigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer