Protestantse kerk in Duitsland telt 1,5 miljoen vrijwilligers
HANNOVER – De Evangelische Kerk in Duitsland, het grootste protestantse kerkverband van het land, heeft in totaal 1,5 miljoen vrijwilligers. Ze werken 216 miljoen uur per jaar. Gemiddeld werkt een vrijwilliger voor de kerk 14 uur per maand. Hij is voor een langere periode voor de kerk actief. De twee grootste Nederlandse kerken tellen hebben 200.000 vrijwilligers.
Dat blijkt uit een onderzoek van het sociaalwetenschappelijk instituut van de Evangelische Kerk (EKD). De resultaten werden woensdag gepresenteerd in Hannover. Dat meldden Duitse bronnen als Evangelisch.de en het christelijke magazine Pro. De kerk deed onderzoek onder 1878 personen uit 221 protestantse gemeenten. De kerk had 1353 kerkelijke gemeenten aangeschreven en met een aselecte steekproef ruim 200 gemeenten gekozen voor het onderzoek.
Iedere vrijwillige neemt volgens de studie vier taken binnen de gemeente op zich. Iets meer dan een kwart van de respondenten heeft zelfs vijf tot zeven taken op zich genomen. 14 procent houdt het bij één activiteit. Het vrijwilligerswerk bestaat uit kinderactiviteiten, koorwerkzaamheden, het houden van lezingen of andere vormen van kennisoverdracht, het vullen van de nieuwsbrief of het kerkblad en het werk als koster.
De meeste vrijwilligers zijn vrouw. Vrouwen kiezen vaker voor meer sociale activiteiten zoals seniorenbezoek, kindernevendiensten of diaconaal werk. Mannen hebben vaker functies als koster.
Een verdeling van vrijwilligerswerkzaamheden is ook terug te vinden in de leeftijdscategorieën. Jonge vrijwilligers zijn vooral werkzaam in het kinder- en jeugdwerk van de kerk. Vrijwilligers van middelbare leeftijd zijn vaak betrokken bij kerkdiensten, zoals door lidmaatschap van een koor. Vrijwilligers boven de zestig jaar zijn oververtegenwoordigd in het bezoekswerk en in pastoraal werk onder senioren.
Het vrijwilligerswerk blijkt over het algemeen goed te verlopen in de kerken. De meeste kerkleden groeien naar hun taak toe. Anderen werden gevraagd voor hun taak of klopten zelf aan. De steun vanuit de kerk wordt gezien als waardevol, al voelen kosters en jeugdwerkers zich soms niet helemaal erkend. Veel vrijwilligers hechten aan een vast aanspreekpersoon, een goede doorstroming van informatie en de mogelijkheid om informatie te delen.
De helft van het aantal kerkelijke vrijwilligers is ook op vrijwilligersvlak actief buiten de kerk.
Nederland
Volgens een onderzoek uit 2010 tellen de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland 200.000 vrijwilligers, die zich inzetten voor de kerk. Met dat vrijwilligerswerk worden naar schatting 3,1 miljoen mensen bereikt.
Digibron
In het archiefsysteem Digibron leest u meer over kerkelijk vrijwilligerswerk in Nederland. Hieronder een selectie artikelen.
In PKN meer vrijwilligers voor activiteiten (Reformatorisch Dagblad, 13 januari 2010)
“Kerken moeten zich op zieken richten” NCRV presenteert uitkomsten van onderzoek naar vrijwilligerswerk (Reformatorisch Dagblad, 6 december 2005)
“Kerk is meer dan bureaucratie” Kaski onderzoekt positie van vrijwilligers (Reformatorisch Dagblad, 12 december 2001)
SoW-kerken doen onderzoek onder 5000 vrijwilligers Weinig bekend over ondersteuning (Reformatorisch Dagblad, 21 augustus 2001)
Diaconie steeds meer werk voor vrijwilligers (Reformatorisch Dagblad, 15 april 1999)