Afghaanse regering breidt invloed uit
Met hulp van de Verenigde Naties zijn de Afghaanse autoriteiten deze week in de noordelijke stad Kunduz begonnen met het inzamelen van vuurwapens. Tegelijkertijd zijn in de stad Mazar-e-Sharif, eveneens in het noorden, 300 politieagenten uit Kabul aan het werk gegaan. De regering hoopt zo haar invloed in de weerbarstige regio langzaam maar zeker uit te breiden.
De VN roepen in Kunduz leden van regionale milities op hun wapens in te leveren. In ruil voor wapens kunnen ze werk krijgen in de bouw, het onderwijs of de landbouw. Ook kunnen ze als mijnopruimer aan de slag. Na twee dagen van inzamelen waren dinsdag ongeveer 490 wapens ingeleverd. Voor het inzamelprogramma, dat drie jaar moet duren, is een bedrag van omgerekend 143,5 miljoen euro beschikbaar.
In Mazar-e-Sharif gingen dinsdag 300 agenten aan het werk die hun opleiding hebben gekregen in Kabul. Hun stationering was een van de voorwaarden voor een staakt-het-vuren dat een einde maakte aan strijd tussen de milities van twee rivaliserende krijgsheren. Bij de gevechten, eerder deze maand, kwamen meer dan zestig mensen om.
Mazar-e-Sharif is een van de steden buiten Kabul waar soldaten van de internationale vredesmacht ISAF worden gestationeerd. De VN-Veiligheidsraad besloot vorige week het mandaat van de door de NAVO geleide troepenmacht uit te breiden tot acht grote Afghaanse steden, waaronder ook Kunduz. Het is de bedoeling dat eind dit jaar een begin wordt gemaakt met de ontwapening van milities in Mazar-e-Sharif.
Het hooggerechtshof in Afghanistan heeft Groot-Brittannië gevraagd om uitlevering van een beruchte krijgsheer die door de Britten wordt beschuldigd van ontvoering en marteling. Zardad Faryadi vroeg asiel aan toen in 1996 de Taliban in Afghanistan aan de macht kwamen. Volgens nieuwe wetgeving in Groot-Brittannië is ook vervolging mogelijk voor in het buitenland begane misdrijven.
Rechter Fazl Ahmad Manawi van het hooggerechtshof in Afghanistan is het hiermee oneens. „Aangezien hij volgens de beschuldigingen de misdrijven op Afghaans grondgebied beging, vragen we Groot-Brittannië om uitlevering zodat hij hier berecht kan worden”, aldus Manawi.
Faryadi was een commandant van de moedjahedien in het oosten van Afghanistan, waar hij een van de belangrijkste wegen richting Kabul controleerde. Hij wordt onder meer beschuldigd van ontvoeringen. Met het losgeld kocht hij zijn eigen gevangen krijgers vrij.
Faryadi’s rechterhand, Abdullah Shah, werd begin dit jaar ter dood veroordeeld door het hooggerechtshof in Afghanistan. Hij zou onder meer leden van zijn eigen familie hebben vermoord.
In Afghanistan schonden destijds meerdere groepen en personen de mensenrechten in de jaren van onrust die volgden op de inval van de Sovjet-Unie in 1979. De Russen vielen dat jaar Afghanistan binnen om orde op zaken te stellen. De oppositie werd gevormd door de moedjahedien, de strijders van het geloof, die een heilige oorlog voerden tegen de Russische bezetter.