Politiek

Concurrenten JSF lopen de deur van Kamer plat

DEN HAAG. In aanloop naar een debat volgende week donderdag over de opvolging van de F-16 lopen concurrenten van de JSF-bouwer Lockheed Martin woensdag en donderdag de deur van de Tweede Kamer plat.

Redactie politiek
16 April 2013 11:25Gewijzigd op 15 November 2020 03:05
F-16. Foto ANP
F-16. Foto ANP

De vliegtuigbouwers bestookten de Kamer de afgelopen tijd al met verzoeken om iets te mogen vertellen over hun product.

De Kamer gaat normaal gesproken niet op dergelijke verzoeken in. De regel is namelijk dat de Kamer zelf personen, bedrijven of instanties uitnodigt als hij ergens informatie over wil krijgen. In een recente procedurevergadering heeft de Kamer daarom besloten dat een viertal Kamerleden van verschillende partijen elk één vliegtuigbouwer of betrokkenen bij het JSF-project uitnodigt voor een gesprek met de Kamer.

Zo ontvangt PVV-Kamerlid De Roon woensdagmiddag het Zweedse Saab, dat uitleg komt geven over de Saab Gripen NG. Bij die ontmoeting zullen Kamerleden van andere partijen aanschuiven.

Aansluitend ontvangt VVD’er Vuijk JSF-bouwer Lockheed Martin uit de VS. Daarna is de beurt aan het Franse Dassault, bouwer van de Rafale. Dat bedrijf is uitgenodigd door SP’er Van Dijk.

Vuijk is donderdag gastheer voor luitenant-generaal Christopher Bogdan, directeur van het JSF Program Office. PvdA’er Eijsink geeft donderdagmiddag de Amerikaanse Boeing Company de gelegenheid een presentatie te geven over de F/A-18 Super Hornet.

Uit al die afspraken mag niet worden afgeleid dat de desbetreffende Kamerleden een voorkeur zouden hebben voor het vliegtuig van de aanbieder die zij ontvangen, aldus PVV-Kamerlid De Roon maandag. „Van onderlinge afspraken hierover is ook geen sprake.”

Toch zit er wel een agenda achter het uitnodigen van de concurrenten van JSF-fabrikant Lockheed Martin. Hoewel de JSF de gedoodverfde kandidaat is om de F-16 op te volgen, moet het kabinet daartoe nog formeel besluiten.

Zolang dat besluit niet is gevallen, kán het dus nog anders uitvallen. Van regeringspartij VVD (fervent voorstander van aanschaf van de JSF) is de positie glashelder. Coalitiepartner PvdA heeft echter altijd gezegd dat ze „het beste toestel voor de beste prijs” wil kopen, zonder te specificeren welk vliegtuig daarvoor het meest in aanmerking komt.

Er is sommige oppositiepartijen dan ook veel aan gelegen de PvdA te beïnvloeden. Ook hopen sommige partijen dat er een nieuwe vergelijking wordt gemaakt tussen de diverse kandidaten voor de opvolging van de F-16.

De keus voor een definitieve opvolger valt overigens nog niet in het debat van volgende week. Dat gaat vooral over de rapporten van de Algemene Rekenkamer over de kosten die Nederland maakt als ons land uit het JSF-project stapt, en over de twee reeds aangeschafte JSF-testtoestellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer