Buitenland

Geen hertelling stemmen, Maduro president Venezuela

CARACAS (ANP/EFE) – De erfgenaam van de Venezolaanse populist Hugo Chavéz, Nicolás Maduro, is maandag officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag. Hij wordt vrijdag geïnaugureerd volgens de nationale kiesraad (CNE). De oppositie stelt dat er met het tellen van de stemmen is geknoeid en eist eerst hertelling, maar de CNE negeerde dat. In delen van de hoofdstad Caracas braken ongeregeldheden toen bekend werd dat Maduro de zegen van de CNE had.

16 April 2013 06:54Gewijzigd op 15 November 2020 03:05
Nicolás Maduro. Foto EPA
Nicolás Maduro. Foto EPA

De 50-jarige Maduro won volgens de uitslagen de verkiezingen met slechts een fractie meer stemmen dan oppositieleider Henrique Capriles. Capriles heeft gezegd dat er minstens 300.000 incidenten geregistreerd zijn, die eerst moeten worden onderzocht. Zonder hertelling is er „geen wettige president mogelijk”, zei Capriles die opriep dinsdag te demonstreren. Het regime is snel tot de formaliteiten overgegaan om de man die Chávez als zijn opvolger had aangewezen, als staatshoofd te installeren.

De uitslagen van zondag zijn hoe dan ook een teken dat de geest van Hugo Chávez niet meer heel het land domineert. Capriles behaalde bijna de helft van de stemmen (49 procent), veel meer dan de opiniepeilingen hadden aangegeven. Die gingen ervan uit dat de ‘Chavistas’ (Chávez’ aanhang) ondanks de dood in maart van hun letterlijk aanbeden leider, nog ver voorliepen op Capriles. Die bleef in de presidentsverkiezingen in oktober nog op 44 procent van de stemmen steken, terwijl de doodzieke Chávez met bijna 55 procent werd herkozen. Maduro heeft nu 50,7 procent gekregen volgens de omstreden uitslagen.

Maduro heeft beloofd alles te doen wat Chávez zou willen doen en noemde de verkiezingsuitslagen een teken dat Hugo Chávez nog steeds wint. Maduro zei geen bezwaren te hebben tegen nader onderzoek naar de stembusgang, maar hij noemde de uitslagen ook „onveranderlijk”.

Hij heeft meer dan het presidentschap geërfd van het olierijke Venezuela. Het verdeelde land dat de populist Chávez na 14 jaar regeren achterlaat, is er verbijsterend slecht aan toe, zeker gezien de productie van 2,8 miljoen vaten olie per dag. De inflatie loopt naar verwachting dit jaar in de tientallen procenten en de criminaliteit is de laatste jaren vooral in de hoofdstad Caracas enorm toegenomen. Ook hebben Venezolanen moeten wennen aan voedseltekorten en het uitvallen van de stroom.

Maduro wordt 19 april geïnaugureerd en blijft tot januari 2019 aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer