Rechter: Meer onderzoek in fraudezaak Gelderland
De strafzaak rond de fraude bij de provincie Gelderland wordt na morgen voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank wil eerst meer duidelijkheid over de gang van zaken rond de bruiloft van oud-gedeputeerde Scheerder. Een deel van zijn huwelijksfeest zou zijn betaald door een zakenrelatie van de provincie.
De Arnhemse rechtbank vervolgde dinsdag het proces tegen Scheerder, ex-ambtenaar Hans de S. en voormalig directeur Landman van het failliete evenementenbureau Gelderland Events. Het drietal staat terecht voor de miljoenenfraude rond het evenementenbeleid van de provincie.
Justitie verdenkt Scheerder er onder meer van dat hij in 2000 zijn bruiloft deels heeft laten betalen door Landman. Zowel Landman als Scheerder ontkent dat. Landman nodigde op eigen initiatief vijftig zakenlieden en hun partners voor de bruiloft uit omdat hij het feest als goede gelegenheid zag om hen in contact te brengen met de op het feest aanwezige gasten uit de politiek. Hij betaalde voor hun aanwezigheid een rekening van 10.000 gulden. Rechtbankvoorzitter Pulles kon bijna niet geloven dat Landman dit had gedaan: „Je voelt toch op je klompen aan dat je zoiets niet kan doen bij een bruiloft?” Maar volgens Landman was het een prima idee, alleen jammer dat niemand van de uitnodiging gebruikmaakte. „De actie was geen succes, maar gedane zaken nemen geen keer”, aldus de ondernemer.
De rechtbank wil nu dat de rijksrecherche precies gaat uitzoeken hoeveel gewone en hoeveel zakelijke gasten er op de trouwpartij waren. Dat moet uitwijzen of de verklaringen van Scheerder en Landman over de verschillende rekeningen kloppen. De rechtbank hoort morgen de eigenaar van het restaurant waar de bruiloft werd gehouden, omdat de verdachten hem er dinsdag van beschuldigden dat hij 10.000 gulden in zijn zak heeft gestopt. Twee medewerkers van het restaurant moeten eveneens getuigen. Omdat het onderzoek van de rijksrecherche enige tijd in beslag zal nemen, houdt de rechtbank de fraudezaak na morgen aan tot een nader te bepalen datum.
Voormalig gedeputeerde Scheerder herhaalde dinsdag nog eens zijn stelling dat Gedeputeerde Staten collectief verantwoordelijk zijn voor de beleidsmatige fouten die gemaakt zijn bij het evenementenbeleid. Omdat het college op 18 januari 2000 besloot geld vrij te maken voor meerjarig evenementenbeleid is het voor Scheerder onbegrijpelijk dat hij nu als enige verantwoordelijk wordt gehouden voor een brief die hij op basis van dat besluit heeft geschreven. „Ik ben in die brief aan de bank te stellig geweest over het contract met Gelderland Events door een woord te vergeten. Dat was dom. Maar mijn VVD-collega Boxem ondertekende in die tijd een verstrekkend contract voor 100 miljoen gulden zonder overleg met het college. Die is wel uit de wind gehouden”, aldus Scheerder.
Voormalig ambtenaar De S., die gedetacheerd was bij het evenementenbureau, gaf toe dat hij de handtekening van commissaris van de Koningin Kamminga had vervalst om geld los te krijgen. Hij vertelde dat hij eerst een aantal malen oefende voordat hij in mei 2000 een valse ondertekening plaatste onder een nepcontract dat naar de bank is gestuurd om geld voor het bureau los te krijgen. Directeur Landman van het bureau zou grote druk op hem hebben uitgeoefend om te tekenen. Landman ontkent dat. De S. zou later ook handtekeningen van Scheerder hebben vervalst en een valse brief hebben samengesteld.