Weblog HVC in Nepal: Hele wereld moet het echte verhaal horen
NEPALGUNJ – Vanuit Nepalgunj vertelt Abwin over het verloop van deze eerste dag van de expeditie.
„Vanmorgen vertrokken we. Half acht weg van het hotel, acht uur in de kerk. Halfnegen op het vliegveld. Veel bagage. De meiden, Annia en Miriam waren uitgelaten, ze hadden echt een schoolreisjesgevoel. En terecht, na tien jaar gaan ze terug naar hun geboorteland en familie. Op het vliegveld waren we met een indrukwekkende hoeveelheid bagage bij elkaar.
Daar ontmoetten we ook nog een bekende. Alleen niet iemand waarop we zaten te wachten… De bodyguard van de belangrijkste mensenhandelaar van Nepal zat bij ons in het vliegtuig en gaat naar Humla. Toeval of niet?
Tijdens onze twee vorige reizen naar Nepal werden wij steeds geschaduwd. Tot nu toe hebben wij daar nooit last van gehad. Maar we weten dat ze wel een beetje zenuwachtig zijn over de documentaire die wij aan het maken zijn over deze evangelisatie-expeditie en het verhaal van de meisjes die meegaan. Op deze reis hadden wij tot nu toe niets gemerkt van hen. Met een beetje vreemd gevoel stapten we in het vliegtuig. Een extra punt van zorg en een extra punt voor gebed.
De vlucht naar Nepalgunj ging voorspoedig. Daar bleek dat pastor Philip, naast een evangelist, ook een uitstekende manager en organisator is. Een andere evangelist uit zijn gemeente was net twee dagen voor ons gearriveerd in Nepalgunj. Hij had hier de rest van de voorbereidingen voor ons gedaan zoals vervoer en extra inkopen. Vanmiddag hebben we echt de allerlaatste dingen opgehaald.
Daarna hebben we met Annia en Miriam het hele script voor de documentaire doorgenomen. Zij zagen nu hun hele verhaal op papier staan. Burgeroorlog, vluchten, kindertehuis in India, christelijke geloof, vals beschuldigd, gedwongen teruggebracht naar Nepal… Maar gelukkig ook het Evangelie van Christus, opvang door de lokale kerk, de evangelisatie campagne en hereniging met hun ouders.
Als ik ze vraag naar hun eerste reactie moeten ze even nadenken. Dan zeggen ze: „Wat bijzonder dat God ons hieruit gered heeft.” En dat is waar, alle reden tot dank. Uiteindelijk zijn ze wel erg blij met de documentaire. Ze hebben het gevoel dat er eindelijk aandacht is voor de bevolking van Humla die na het onrecht en de burgeroorlog toch deels in de steek gelaten is door de regering. Zij vinden dat de hele wereld het echte verhaal moet horen. Later ben ik nog met ze gaan wandelen om al pratende hun emoties te verwerken.”
Morgenvroeg vertrekt het team naar Simikot, de hoofdstad van Humla.
Abwin Luteijn is bestuurslid van stichting Hulp Vervolgde Christenen. Arjan van der Zouwen is cameraman voor Reformed Christian Media. Met een team zetten ze een kerkplanting op in Nepal. Luteijn en Van der Zouwen doen daarvan verslag.