Binnenland

Cultuur en croquetten voor Vrede van Utrecht

UTRECHT (ANP) – Veel cultuur en veel spektakel begeleiden de viering van de 300e herdenking van de Vrede van Utrecht. Vanaf komende week staat Utrecht het hele jaar bol van de activiteiten om dit ‘keerpunt in de wereldgeschiedenis’ te markeren. The Art of Making Peace is het allesomvattende motto waarvoor is gekozen.

8 April 2013 07:11Gewijzigd op 15 November 2020 02:54

Donderdag is het precies 300 jaar geleden dat alle strijdende partijen in Europa met tal van verdragen een einde maakten aan meer dan 2 eeuwen van godsdiensttwisten en oorlogen. De Vrede van Utrecht wordt gezien als het prille begin van een verenigd Europa.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was een van de gasthoogleraren aan de Vrede van Utrecht-leerstoel van de Universiteit Utrecht en zei daarover: „Vanaf dat moment was er samenwerking om de vrede te handhaven. Tot aan de Vrede van Utrecht was onderhandelen voornamelijk een adempauze voor het verzamelen van nieuw geld en manschappen om weer verder te vechten.”

Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima komen naar Utrecht voor de officiële start. De koningin slaat de laatste herdenkingsmunt met daarop haar beeltenis. ’s Avonds is het gezelschap bij een concert in de Domkerk, waar onder andere het speciaal voor de Vrede geschreven Te Deum van Händel wordt uitgevoerd.

Diezelfde avond steekt koningin Beatrix het laatste deel van het lichtproject Trajectum Lumen aan, waarmee de Domtoren wordt aangelicht. De NOS zendt het rechtstreeks uit.

Zaterdag kan iedereen voor het eerst meefeesten met een groot militair en muzikaal spektakel op de overkapping van de snelweg A2 bij Leidsche Rijn. In de komende weken verschijnen veel boeken en gaan tal van exposities open. Een bijzondere is Hoge Pruiken, Plat Vermaak van Het Utrechts Archief. „Utrecht werd overspoeld met diplomatengezelschappen die hun vermaak zochten. Dat trok weer tal van gelukszoekers aan die een graantje wilden meepikken. Het was hoogtij voor zwarte handel, losse zeden en uitbundige maaltijden.”

Sommige van die geneugten zijn dit jaar weer te beleven. Het volmout pilsener uit die tijd is opnieuw gebrouwen, er is speciale rode wijn gebotteld en de ‘croquette’ keert terug. De oer-Hollandse kroket is namelijk toen geïntroduceerd door de koks van de Franse koning Lodewijk XIV. Destijds was het nog een gefrituurd pasteitje van groenten als pastinaak en wortel. Die croquette staat dit jaar weer op de kaart in Utrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer