Economie

Econoom Bas Jacobs: Schrijnende restschuld overnemen

ROTTERDAM – Het kabinet moet meer doen om de groeiende problemen met restschuld op de woningmarkt aan te pakken. In schrijnende gevallen zouden schulden moeten worden gesaneerd.

Redactie economie
6 April 2013 12:34Gewijzigd op 15 November 2020 02:54

Dat stelt econoom Bas Jacobs zaterdag in het Reformatorisch Dagblad. Volgens hem kan het „misschien oneerlijk lijken” als de overheid „mensen met een molensteen van een restschuld” uit de brand helpt, maar is het voor de economie juist goed. „Zo ontstaat er weer perspectief op groei. Daar heeft uiteindelijk iedereen wat aan”, aldus de hoogleraar economie en openbare financiën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Door daarnaast toe te staan dat mensen met een restschuld een hogere hypotheeklening kunnen aangaan (in verhouding tot de waarde van de woning) dan normaal en de introductie van overheidsgaranties op die restschuld, kan het kabinet huishoudens die ‘onder water staan’ beter in staat stellen om hun verlies te dragen, meent Jacobs. „Op dat moment durven mensen weer te bewegen op de huizenmarkt, daar waar nu totale stilstand is. Mensen besteden nu al hun geld om maar weer boven water te komen. Zonder ingrijpen kan dat nog jaren duren.”

De econoom verwijst naar de VS, waar banken en de overheid „veel voortvarender” verliezen op hypotheekportefeuilles hebben genomen. „Hier probeert de overheid met een aflossingsverplichting burgers veel te snel aan het aflossen te krijgen, met als gevolg dat de economie een extra optater krijgt. Daardoor is de huizenmarkt op dit moment een van de grootste pijnpunten van de Nederlandse economie.”

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat begin 2011 ruim 1 miljoen mensen met een hypotheek ‘onder water stonden’, wat inhoudt dat bij verkoop van de woning een (rest)schuld resteert. Rekening houdend met de opgebouwde waarde van spaar- en beleggingspolissen die aan de hypotheek zijn gekoppeld, zou het gaan om zeker 700.000 woningen onder water.

Vorige week stuurde minister Blok (Wonen) cijfers naar de Tweede Kamer waaruit bleek dat in 2012 3700 huiseigenaren na verkoop daadwerkelijk met een restschuld bleven zitten, van gemiddeld 60.000 euro. Daarbovenop wisten 3576 woningeigenaren de restschuld (van gemiddeld 35.000 euro) na verkoop van hun woning af te wentelen op de Nationale Hypotheekgarantie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer