Binnenland

Mannetjesputter Poetin regeert met harde hand

MOSKOU (ANP) – Bij zijn eerste aantreden als president in 2000 gold de stoere Vladimir Poetin als opvolger van de ziekelijke, alcoholische en onvoorspelbare Boris Jeltsin voor miljoenen Russen als een verademing. Inmiddels is de stemming gekeerd. Poetin regeert met harde hand, de macht van de staat is sterk gegroeid. De recente invallen bij organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch laten dat nog maar eens zien. Poetin brengt maandag een bliksembezoek aan Nederland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

6 April 2013 10:20Gewijzigd op 15 November 2020 02:53
Poetin te paard. Foto EPA
Poetin te paard. Foto EPA

De op 7 oktober 1953 geboren Poetin maakte aan het begin van zijn eerste presidentschap in 2000 indruk door zijn vitaliteit en duidelijke taal. De kleine, gedrongen Poetin liet zich graag zien op de judomat en rolde voor het oog van de camera’s met zijn spierbundels. Poetin was de mannetjesputter uit het volk die Rusland uit het slob zou halen.

In de eerste jaren gebeurde dat ook. Het ging Rusland economisch voor de wind, vooral door stijgende olieprijzen. Een deel van de bevolking kreeg voor het eerst het idee in een min of meer ‘normaal’ en stabiel land te wonen.

Gaandeweg veranderde dat beeld en kreeg de man uit Leningrad trekjes van een moderne tsaar. Eenmaal staatshoofd, omringde hij zich door zijn oud-collega’s van de geheime dienst KGB (later FSB). Poetin vormt een tandem met vertrouweling premier Dmitri Medvedev, met wie hij het presidentschap afwisselde in 2008. Sinds 2012 is Vladimir weer president.

Vooral vanaf 2011 bediende de politiek niet altijd meer het volk. Rusland werd in feite een eenpartijstelsel waarbij Poetins partij Verenigd Rusland met een meerderheid in de Doema de gang van zaken bepaalt. Controversiële en impopulaire wetten werden met gemak door het parlement geloodst, de Russische politiek werd niet transparant en de levensstandaard voor de gemiddelde Rus verbeterde nauwelijks.

De televisie kwam in handen van de staat en kritische journalisten werden bemoeilijkt in hun werk. Zakenlieden die Poetin in het zadel hielpen, verdwenen na dubieuze processen achter de tralies of verlieten gedwongen het land. Poetin werd door critici zelfs in verband gebracht met moorden in binnen- en buitenland op tegenstanders.

Internationaal gezien vertoont het bewind Poetin dezelfde lijn. Aanvankelijk oogstte hij lof voor zijn gematigde buitenlandse politiek. De nieuwe, harde buitenlandpolitiek zorgt ervoor dat Rusland zich steeds verder verwijdert van de internationale gemeenschap.


Vladimir Vladimirovitsj Poetin

Geboren: 7 oktober 1952 in Leningrad. Hij is getrouwd met Ljoedmila Poetina en heeft twee dochters Maria en Jekaterina.

Opleiding: studeerde rechten aan de Universiteit van Leningrad.

Loopbaan: werkte na zijn studie bij de geheime dienst KGB en woonde voor zijn werk tussen 1985 en 1990 in Dresden in de toenmalige DDR. Daarna werd hij actief in de lokale politiek. In 1998 werd hij hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB. Tussen augustus en 31 december 1999 was hij premier, onder president Boris Jeltsin. Toen die eind dat jaar was afgetreden, werd Poetin op 26 maart 2000 gekozen tot president en in 2004 herkozen. Omdat een president niet meer dan twee aaneengesloten termijnen mag regeren, wisselde hij in 2008 die functie met Dimitri Medvedev, maar hield hij achter de schermen de touwtjes van het Kremlin in handen. In 2012 trad Poetin weer aan als president.

Bijzonderheden: Poetin is sinds zijn puberteit fervent judoka en toont zich graag als sterke man aan de media en het publiek. Internationale verontwaardiging roept hij over zich af door zijn toenemende onderdrukkende koers tegen tegenstanders, zoals de veroordeling van leden van de kritische punkband Pussy Riot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer