Suad uit Syrië: „Ik heb geen hoop voor de toekomst”
Christenen die Syrië ontvluchten, komen tussen wal en schip terecht. Door de oorlog kunnen zij niet in hun land blijven, terwijl hen in vluchtelingenkampen door de moslimmeerderheid het leven onmogelijk wordt gemaakt.
Jubilee Campaign zag vorige week het leed van deze mensen met eigen ogen tijdens een reis naar de vluchtelingenkampen in Syrië en Turkije. Albert Koop, die als jurist bij Jubilee Campaign werk, werd diep geraakt door het verhaal van Suad Malki.
„De situatie van christenen in Syrië is bijzonder schrijnend”, vertelt Albert. „Christenen worden ontvoerd, waarbij hoge losgelden worden geëist. Bussen worden door moslimmilities aangehouden. Blijkt iemand een christen te zijn, dan wordt hij gedwongen zich te bekeren tot de islam. Ook auto’s worden aangehouden. Heb je in je auto of om je nek een kruisje hangen, dan wordt je gevraagd deze te verwijderen. Dat overkwam ook Stefan Malki.”
Stefan, de man van Suad, was dierenarts en in zijn vrije tijd taxichauffeur om de studie van zijn drie zonen te kunnen bekostigen. Op 19 juli vorig jaar was Stefan aan het werk toen hij plotseling werd aangehouden door een aantal mannen die waarschijnlijk militante fundamentalistische moslims waren. Hij werd gevraagd zijn auto in te leveren, maar dit weigerde hij. Dit heeft hij met de dood moeten bekopen. Zijn vrouw Suad en hun drie zonen hebben hun vader moeten begraven en zijn naar Turkije gevlucht, huis en haard achterlatend.
Toen het gezin in Turkije aankwam, meldden ze zich bij een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties. De omstandigheden voor christenen zijn vanwege de moslimmeerderheid in de kampen echter ondraaglijk en onveilig. De meeste christenen vertrekken dan ook weer uit de kampen. Daardoor kunnen ze niet rekenen op dezelfde ondersteuning en faciliteiten waar vluchtelingen in de VN kampen wel over kunnen beschikken.
In de wetenschap dat zij hun leven in een VN kamp niet zeker zouden zijn, hebben Suad en haar zoons zich gemeld bij een Syrisch-orthodoxe kerk die gevluchte christenen opvangt. Op dit moment verblijft zij met haar zonen in een huis dat bij het klooster Mor Abrohom hoort. Dit klooster is onderdeel van één van de oudste kloosters van de wereld, Mor Gabriel, nabij Mydiath in het zuidoosten van Turkije.
Tijdens de reis sprak Albert met Suad, haar zoons en tientallen andere christenen. „De wanhoop sprak uit hun ogen. Hun toekomst zien zij als uitzichtloos”, vertelt Albert. De christenen, die vrijwel al hun bezittingen in Syrië hebben moeten achterlaten, hebben niets anders te doen dan slapen en wachten. „Eén van de pijnlijkste opmerkingen die vaak werd herhaald, is dat zij zich alleen gelaten voelen door christenen uit het westen, ook door de Nederlandse christenen.”
Het klooster waar Suad verblijft, financiert de opvang, die bestaat uit onder andere onderdak, voedsel en gezondheidszorg. Dat gebeurt op dit moment met eigen middelen en door ondersteuning van christenen uit de gemeenschap. Met de vluchtelingenstroom die dagelijks aanhoudt, is de zorg voor de christelijke vluchtelingen echter niet lang meer door klooster Mor Gabriel alleen te dragen.
Financiële steun
Jubilee Campaign wil klooster Mor Gabriel en de vluchtelingen die daar nu en in de toekomst worden opgevangen, financieel ondersteunen. De opvang van christelijke vluchtelingen blijft dan gewaarborgd zolang de noodzaak daartoe bestaat. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld boeken worden gekocht om daarmee het lange wachten voor de christenen te verzachten.
Jubilee Campaign heeft een rekeningnummer opengesteld voor vluchtelingen in Syrië. Geld overmaken kan naar giro 444 onder vermelding van ”vluchtelingen Syrië”. Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in Mor Anbrohom en Mor Gabriel kan via de website van Jubilee Campaign. Daar is mogelijkheid om zich aan te melden voor een digitale nieuwsbrief.