Zuid-Koreanen blijven bidden voor Noord-Korea
SEOUL – De steeds verder oplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea brengen de Zuid-Koreanen nog niet in paniek, zo blijkt uit een rondgang onder Zuid-Koreaanse christenen. „We vertrouwen op God en bidden voor Noord-Korea en de christenen daar.”
Prof. dr. Hae Moo Yoo, verbonden aan het Korean Theological Seminary in Cheonan, merkt tot nu toe weinig van een toegenomen spanning onder de bevolking. „We zijn gewend aan zulke situaties”, verklaart hij. Yoo wijst erop dat er in 2009, toen Kim Jong Un aangewezen werd als opvolger van zijn vader Kim Jong Il, sprake was van soortgelijke omstandigheden. „Het is een tactiek van Noord-Korea om spanning te veroorzaken, om zo eenheid onder het eigen volk te krijgen. Ook denkt men zo een sterke positie te hebben tijdens onderhandelingen.”
Het is prof. Yoo opgevallen dat de spanning onder Koreanen in Nederland groot is. „Mijn dochter, die in Leiden woont, belt elke dag of de oorlog al is uitgebroken”, zegt hij met een lach, „maar wij leven gewoon door.”
In zijn kerk, de Presbyterian Church in Korea, wordt elke zondag om vrede gebeden, „maar er wordt nu geen biddag georganiseerd, zoals dat wel gebeurt bij bijzondere gelegenheden. Ik heb ook niet de indruk dat dat in andere kerken wel zo is.”
Volgens prof. dr. John Choi, verbonden aan de Handong Global University in Pohang, is de spanning tussen de twee Korea’s momenteel regelmatig onderwerp van gesprek. Meer dan eens raadpleegt hij even zijn smartphone. Zijn verwachting is dat Noord-Korea wel actie kan ondernemen, maar dan op kleine schaal. „Maar er wordt ook veel gebluft.”
Prof. Choi zet zich persoonlijk in voor de bevolking van Noord-Korea. Tijdens een rondreis door Europa en Amerika heeft hij medicijnen ingezameld. Zijn christelijke universiteit is bezig met een cursus voor studenten over „nationale verzoening en christendom”, bij wijze van voorbereiding op de hereniging van de beide Korea’s. „De meeste Zuid-Koreanen geloven dat het goed komt – maar het zal wel een grote opgave worden. We blijven bidden voor Noord-Korea en vertrouwen op God.”
De Nederlandse Arianne van Wingerden uit Changwon, werkzaam namens Wereld-Wijde Zending, woont al 31 jaar in Zuid-Korea. Zij noemt de spanning wel voelbaar. „Zojuist belde ik met een diaken van onze kerk, die vertelde dat zijn 80-jarige vader iets dergelijks nog niet eerder meegemaakt had.” Van paniek is echter geen sprake, valt haar op. „De diaken zei: „We kunnen ons wel zorgen maken, maar de Heere zegt dat we niet verder moeten gaan dan de zorgen voor vandaag.””
De 80-jarige Chang Hung Kim uit Seoul, die jaren ouderling was in een orthodoxe protestantse gemeente, neemt het wapengekletter niet zo serieus. Ook hij gelooft in een hereniging. „Het is in Gods handen.”