Macht Opta discussiepunt in telecomwet
De toezichthouder van de telecommarkt, de Opta, moet meer bevoegdheden krijgen. De belangrijkste vraag is echter hoeveel. De Tweede Kamer behandelt vermoedelijk dinsdag en woensdag de nieuwe telecommunicatiewet, waarin de nieuwe bevoegdheden een van de speerpunten is. De wet die onder het ministerie van Economische Zaken valt, moet nog voor het einde van dit jaar zijn ingevoerd.
Alle politieke partijen zijn het erover eens dat de Opta een sterkere toezichthouder moet worden. In het wetsvoorstel is opgenomen dat de Opta partijen boetes mag opleggen van maximaal 10 procent van de omzet. Ook moet de doorloopsnelheid van geschillen veel sneller worden. Nu is het voor bedrijven mogelijk om zaken eindeloos te vertragen door steeds weer in beroep te gaan tegen uitspraken. In het huidige wetsvoorstel is opgenomen dat er maar een beperkte beroepsmogelijkheid is.
Over de verdere invullingen van de bevoegdheden van de Opta bestaat nog wat verschil van mening. Zo willen de VVD en het CDA bijvoorbeeld wel dat de Opta steviger mag ingrijpen, maar dat ze ook moeten aangeven wat de effecten daarvan zijn. PvdA’er Van Dam is echter bang dat zo’n effectenanalyse vooraf de doorloopsnelheid flink kan vertragen.
GroenLinks-kamerlid Vendrik ziet ook de noodzaak in meer macht te geven aan de Opta. „Maar dan blijft nog steeds het probleem bestaan dat er een monopolist is die het vaste net domineert.” De macht van telecomconcern KPN is volgens Vendrik te groot. Hij draagt als oplossing aan dat de staat het vaste net terugkoopt. CDA-kamerlid Atsma doet die suggestie af als ’illusie politiek’. PvdA’er Van Dam vindt dat „zonde van het geld.”
Behalve de macht van de Opta, staan ook een heleboel andere punten ter discussie bij de behandeling van de nieuwe wet. Zo willen diverse partijen een verbod op zogenoemde treitertelefoontjes en -sms’jes. Via deze diensten kunnen mensen, vooral jongeren, elkaar voor de gek houden met nepgesprekken. Volgens D66-kamerlid Bakker vallen mensen elkaar ook wel eens op heel nare manieren lastig. „We hebben er een uitgebreide discussie over gehad en de treiterlijnen gaan te ver.” Het is namelijk mogelijk om anoniem de vervelendste dingen naar elkaar te sturen, bijvoorbeeld dat het familielid van iemand is overleden of zware beledigingen.
Een ander punt dat behandeld gaat worden, is de overlast van ongeadresseerde e-mails (spam). Van Dam wil het versturen van spam strafbaar maken. GroenLinks steunt dat plan, het CDA vindt het echter praktischer om de internetaanbieder het probleem zelf te laten oplossen.
Voor de consument verandert er waarschijnlijk niet zo heel erg veel met de invoering van de nieuwe wet. „De positie van de klant wordt echter wel wat sterker”, zegt Atsma. Volgens Vendrik is dat echter maar marginaal. Van Dam hoopt dat de Opta eindelijk wat aan de aflevertarieven kan veranderen. Mobiele telefoniebedrijven halen namelijk een groot deel van de omzet als mensen vanaf een vaste telefoon naar een mobiel toestel bellen. De Opta vindt al tijden dat die prijzen omlaag moeten, maar heeft niet de bevoegdheid om daar iets aan te veranderen.
De belangen van diverse partijen lopen erg uiteen. Zo vervult telecombedrijf KPN een dubbelrol. Het is de aanbieder van vrijwel het hele vaste telefonienet in Nederland. Daarnaast is het de grootste mobiele telefonie aanbieder en is het ook nog actief op de internetmarkt (ADSL).
De telecomaanbieder ligt al sinds het bestaan van de Opta overhoop met de waakhond. KPN-directeur A. Scheepbouwer sneerde tijdens de hoorzitting van de wet al naar de Opta dat hij absoluut niet bang is voor de toezichthouder. „Waarom winnen wij zo veel zaken van de Opta? Omdat ze niet goed nadenken vooraf. De Opta moet zijn huiswerk wat beter doen!”