Geen gebrek aan christelijke raadsleden
APELDOORN – De drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) hebben geen moeite hun kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vol te krijgen. Dat staat in schril contrast met de situatie bij sommige andere partijen.
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het kenniscentrum ProDemos –bekend van de Stemwijzer– stelden gisteren in De Telegraaf dat partijen er een enorme kluif aan hebben om kandidaten voor gemeenteraden te vinden. Blijkbaar is dat bij de christelijke partijen anders.
Mede door de geringe vergoeding zouden vooral in kleinere gemeenten nauwelijks mensen warmlopen voor een drukke functie in de lokale politiek.
Hester Tjalma, directeur bestuursverenigingen van het CDA, begrijpt wel waar de landelijke trend vandaan komt. „Daarin speelt met name de tijdsdruk een rol. In tijden van crisis kiest men eerder voor de echte baan. Daarnaast wordt het werk van een gemeenteraadslid steeds complexer. Er komt meer op het bordje van de gemeente. Gelukkig kan de CDA nog altijd gemakkelijk aan voldoende raadsleden komen. Wel blijft het vinden van goede en geschikte personen altijd lastig.”
Tegen de landelijke trend in komt het CDA juist in de kleine, landelijke gemeenten eenvoudig aan raadsleden. „Meestal zijn we daar goed vertegenwoordigd. De betrokkenheid bij de partij is in die gemeenten hoog. De geringe vergoeding speelt bijna geen rol; mensen in zulke gemeenten zijn het vaak gewend om kosteloos vrijwilligerswerk te doen.”
Ook Menno van Hulst, directeur van het partijbureau van de ChristenUnie, herkent het geschetste scenario niet. „We hebben nog geen signaal gekregen dat het lastig is om kandidaten te vinden. Bij de CU geldt deze trend niet. Onze ervaring: het is moeilijker om een bestuurslid te vinden dan een kandidaat voor de gemeenteraad.”
Bij de SGP zijn er tot nu toe nooit grote problemen geweest met het opstellen van de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen, zo vertelt Willem Goudriaan. En dat terwijl een gemiddelde SGP-fractie kleiner is dan die van andere partijen en de werkdruk dus hoger is. Goudriaan: „Waarom er toch genoeg animo is? Belangrijkste redenen zijn wel het verantwoordelijkheidsbesef en plichtsbesef in onze achterban”, aldus de voorlichter van het partijbureau van de SGP.
„Als je de zittingstermijn van SGP’ers vergelijkt met die van raadsleden van andere partijen, dan zitten onze raadsleden vaak langer. Dat betekent minder doorstroming en daardoor ook minder nieuwe kandidaten. En door de grootte van de SGP-fracties zijn er natuurlijk ook maar enkele plaatsen te vergeven.”
Alle drie de christelijke partijen proberen te voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan met kandidatenlijsten. Het CDA en de SGP organiseren deze maand regionale bijeenkomsten om bestuursleden van plaatselijke afdelingen en potentiële raadsleden toe te rusten. Het CU hield onlangs een trainingsdag met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.
Het partijbureau van de SGP stuurde alle kiesverenigingen een handboek toe met een stappenplan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Goudriaan: „Het kan dienen als handvat voor bestuurders.” Het CDA biedt aspirant-raadsleden speciale cursussen aan.
De CU houdt ook de vinger aan de pols. Van Hulst: „Kiesverenigingen moeten niet pas een jaar van tevoren gaan nadenken over kandidaten. We houden besturen voor dat ze continu bezig moeten zijn met het zoeken naar politieke talenten.”
Wie: Anton Kiewiet, voorzitter van kiesvereniging Zwolle van de ChristenUnie.
De CU in Zwolle: Bezit 6 van de 39 zetels in de gemeenteraad en levert een wethouder in het college.
„We zijn vroeg begonnen omdat de huidige fractievoorzitter, John van Boven, had aangegeven aan het eind van deze termijn te zullen stoppen. We wilden tijdig voor opvolging zorgen.
Zodoende was vorig jaar november al bekend dat huidig raadslid Gerdien Roest de nieuwe lijsttrekker wordt. Met de verdere kandidaatstelling zijn we nog druk bezig.
We zijn we hier rijk gezegend met enthousiaste mensen die politiek geïnteresseerd zijn. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we weer een goedgevulde lijst krijgen.
Bij de laatste verkiezingen kwam de selectiecommissie met het voorstel om maar 23 in plaats van de gebruikelijke 30 kandidaten op de lijst te zetten. Als bestuur hebben we daarmee ingestemd. De eerste tien van de lijst moeten serieuze kandidaten zijn die ook beschikbaar moeten zijn.”
Wie: Jan Walraven, voorzitter CDA-afdeling Overbetuwe.
Het CDA in Overbetuwe: Is de grootste partij met 7 van de 29 raadszetels. Het CDA zit niet in het college.
„Met de eerste vijftien kandidaten voor de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen voor 2014 zijn al gesprekken gevoerd. Sommige van de huidige fractieleden stoppen, daarvoor hebben we vervanging geregeld. We hopen en verwachten weer zeven of wat meer zetels.
Het rondkrijgen van de kandidatenlijst was voor het CDA in Overbetuwe geen probleem. Als je de mensen maar open en eerlijk benadert. Kandidaten moeten er wel tijd voor hebben. Je gaat echt aan het werk voor de gemeenschap en dat kost zeker twintig uur per week.
Afgelopen jaren is ook een aantal CDA-raadsleden tussentijds gestopt. Ze hadden andere of te hoge verwachtingen van de lokale politiek. Voor mensen uit het bedrijfsleven gaat de besluitvorming wel eens erg traag. De eerstvolgenden op de lijst werden dan raadslid, dat leverde geen problemen op.”
Wie: Ko de Kraker, voorzitter van de Gemeentelijke Kiesvereniging Middelburg.
De SGP in Middelburg: Bezit 3 van de 29 zetels in de gemeenteraad.
„Als bestuur voeren we op dit moment gesprekken met potentiële kandidaten. Half mei moet de lijst rond zijn en gaat die voor goedkeuring naar de leden.
Over de eerste vijf plaatsen hebben we geen zorgen, die staan min of meer vast. Maar om de andere plaatsen te vervullen moet je meer moeite doen. Uiteindelijk lukt het wel, we ervaren niet de problemen zoals andere partijen dat hebben. Toch moet je soms praten als Brugman om mensen te overtuigen van de noodzaak van Bijbelse politiek.
Voor de plaatsen zes tot en met twaalf van de lijst vragen we de kandidaten of ze mee willen draaien bij de fractie. Zo kunnen ze alvast proeven of het werk in de politiek wat voor hen is.
Ik ben wel bezorgd over de ontwikkeling dat iedereen het druk, druk, druk heeft. Je vraagt je af of er in de toekomst nog wel SGP’ers zijn die de zelfverloochening hebben om raadslid te zijn.”