Kerk & religie

Godsdienst hoger geacht dan politiek

Godsdienst is voor de doorsneemens belangrijker dan politiek. De meeste mensen menen dat niet godsdienst, maar politiek aanzet tot geweld.

Van een medewerker
20 October 2003 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

Dat is de uitkomst van het eerste onderzoek dat wereldwijd empirische gegevens verzamelt over godsdienstige overtuigingen en praktijken.

Godsdienst is voor mensen belangrijker dan politiek, zegt John Zogby, voorzitter van de Zogby International Policy Firm, de organisatie die samen met de theologische faculteit van de universiteit van Rochester het onderzoek heeft uitgevoerd, zo bericht het dagblad Washington Times.

Het meest opvallende van dit nieuwe onderzoek is het grote aantal gegevens en de breedte van de interviews, die van januari tot maart van dit jaar werden uitgevoerd. De meeste interviews zijn persoonlijk afgenomen. Onder de groepen die ondervraagd werden, waren Russisch-orthodoxe christenen, ZuidKoreaanse christenen en boeddhisten, Amerikaanse protestanten en rooms-katholieken, Indische hindoes en moslims, Israëlische Joden en moslims, Saudi-Arabische moslims en rooms-katholieken uit Peru.

Veel van de Amerikaanse ondervraagden noemde zichzelf ”wedergeboren christen”. Eenderde van hen zei een linkse politiek voor te staan.

Godsdienst heeft een hoge prioriteit in het leven van meer dan tweederde van de Israëlische en de Indische moslims, de hindoes, de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse christenen, zo stelt het onderzoek. Daarentege zegt minder dan 60 procent van de Saudi-Arabische moslims, de Israëlische Joden, de boeddhisten en de Russisch-orthodoxen dat godsdienst belangrijk voor hen is.

De Zuid-Koreaanse christenen blijken het meest godsdienstig. De Koreanen, de moslims, de hindoes en de ”wedergeboren christenen” uit Amerika zeggen dat ze minimaal eenmaal per week hun godsdienstige plichten uitvoeren. De moslims scoren het hoogst wat betreft de dagelijkse praktijk van hun godsdienst.

Veel groepen trekken een grens als het gaat om trouwen met iemand van een andere godsdienst. Zuid-Koreaanse christenen, hindoes, Israëlische Joden en moslims keuren zo iets af. Rooms-katholieken in Peru, Amerikaanse rooms-katholieken en de meeste Amerikaanse protestanten hebben daar totaal geen bezwaar tegen.

Zogby vindt dat godsdienst te vaak gezien wordt als iets wat scheiding maakt. „Het onderzoek toont aan dat de godsdiensten veel gemeenschappelijk hebben. We delen veel godsdienstige tradities, mythes en ethische codes.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer