Opinie

Commentaar: Oorlogstaal uit Noord-Korea

Rond Noord-Korea bestaat al jaren een crisis, maar die is de afgelopen week nog dieper geworden. Na de jongste kernproef is de zaak sowieso alleen maar verslechterd. Nu komen er vanuit Pyongyang geluiden dat het land in „staat van oorlog” is met Zuid-Korea en wellicht ook met de Verenigde Staten.

2 April 2013 11:47Gewijzigd op 15 November 2020 02:48
Foto EPA
Foto EPA

Directe aanleiding is de komst van Amerikaanse B-2-bommenwerpers in Zuid-Korea, vanwege een gezamenlijke militaire oefening. Daarop brachten de communistische Noord-Koreanen meer raketten in stelling, en daarop stuurden de VS weer F-22-straaljagers.

Alles bij elkaar is dat niets minder dan een klein wapenwedloopje op het Koreaanse schiereiland. En de situatie was in de afgelopen weken al zo veel slechter geworden, onder meer door het verbreken van de ”hotline” tussen noord en zuid. Daarmee verviel een van de laatste dagelijkse vormen van contact tussen de broedervolken.

De situatie is beslist niet zonder gevaar. Noord-Korea heeft dan misschien nog geen echte kernraket, het werkt wel heel duidelijk in die richting. Leider Kim Jong Un heeft in de afgelopen dagen ook nog gezegd dat het bezit van een atoombom de beste „garantie” op vrede is. Dat is zowel geruststellend als onrustbarend; enerzijds wil hij blijkbaar de vrede bewaren, anderzijds wil hij daar nucleaire wapens voor gebruiken. Alle sancties die sinds de jongste kernproef zijn ingesteld, hebben hem dus niet op andere gedachten gebracht.

Noord-Korea noemt steeds de Verenigde Staten als grote vijand. Op de foto die vorige week naar buiten kwam hing op de achtergrond (al dan niet bewust) ook een plan voor de aanval op het Amerikaanse vasteland.

Er is natuurlijk geen enkele twijfel over dat Amerika sinds 1945 altijd heeft geprobeerd het communisme in te dammen. Het is begrijpelijk dat Noord-Korea in dit land een bedreiging ziet voor het eigen bestaan.

Voor Pyongyang is het vanzelfsprekend ook intimiderend als de grote oorlogsschepen vanuit de VS naar Zuid-Korea komen om daar een oefening te houden. Een oefening voor wat? Ja, niet voor een aanval vanuit Nederland. Het gaat hier om de verdediging tegen Noord-Korea. Het is niet vreemd dat dit verkrampte reacties uit Pyongyang geeft.

De vraag is wat het motief van Noord-Korea is om zulke oorlogstaal uit te slaan. Er vallen weinig voordelen bij oorlog voor het land te bedenken. De eigen bevolking is grotendeels verzwakt als gevolg van de honger en dit zal in een tijd van oorlog alleen maar erger worden. De kans op een opstand neemt dan sterk toe.

Veel deskundigen veronderstellen dat dit een manier is van Kim Jong Un om in eigen land te laten zien dat ook hij een vuist kan maken. Voor zover bekend is hij nog geen 30 jaar oud. Meer dan in Europa heb je dan in Azië nog weinig gezag. Dat probeert hij hiermee te vestigen. Daarmee is het wapengekletter dus meer binnenlandse dan buitenlandse politiek.

Intussen neemt echter de spanning toe. Alle partijen kunnen zeggen dat ze geen zin in oorlog hebben, maar de geschiedenis leert dat een klein incident tot een groot conflict kan leiden. Laten we hopen en bidden dat zo’n incident zich niet voordoet.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer