Chronologie Noord-Korea
PYONGYANG (ANP) – Door provocaties van Noord-Korea lopen de spanningen tussen het geïsoleerde land en de rest van de wereld de laatste weken steeds verder op. De wereldmachten maken zich zorgen over de nucleaire ambities van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die in december 2011 aan de macht kwam. Niemand kan met zekerheid zeggen of de nieuwe leider werkelijk een oorlog wil riskeren of zich alleen wil bewijzen.
Een overzicht van de afgelopen weken.
12 februari: Noord-Korea voert een derde kernproef uit. Het is de eerste proef onder het bewind van Kim Jong-un. Eerdere testen met atoomwapens waren in 2006 en 2009. Alle wereldmachten, waaronder Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot China, veroordelen de provocaties.
19 februari: Noord-Korea laat weten uit te zijn op de „definitieve vernietiging” van buurland Zuid-Korea. Onder meer Zuid-Korea, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bekritiseren de uitlatingen.
5 maart: Pyongyang dreigt met opzegging van de wapenstilstand met Zuid-Korea. Reden zijn de legeroefeningen van de VS en Zuid-Korea. Na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) sloten beide Korea’s een staakt-het-vuren, maar er kwam nooit een vredesverdrag tot stand. Ze zijn hierdoor formeel nog in oorlog.
7 maart: Noord-Korea dreigt met een preventieve nucleaire aanval op de VS.
8 maart: Noord-Korea zegt het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea op, nadat de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties heeft opgelegd aan het land.
11 maart: Noord-Korea verbreekt de diplomatieke communicatie met Zuid-Korea. Het noorden neemt voor het eerst de zogenoemde ‘hotline’ tussen beide landen niet meer op.
15 maart: Pyongyang lanceert korteafstandsraketten boven de Japanse Zee.
26 maart: Noord-Korea dreigt met aanvallen op bases in en van de VS.
27 maart: Noord-Korea verbreekt de laatste verbinding met Zuid-Korea. Volgens Pyongyang kan „elk moment oorlog uitbreken.”
29 maart: Kim Jong-un geeft het leger opdracht raketten klaar te maken om Zuid-Koreaanse en Amerikaanse doelen te bestoken. Aanleiding is de komst van twee Amerikaanse bommenwerpers naar de regio.
1 april: Noord-Korea zegt „in staat van oorlog te verkeren” met buurland Zuid-Korea.
2 april: Noord-Korea zal alle nucleaire installaties weer in bedrijf stellen voor de opwekking van energie en militaire doeleinden. Onder meer de in 2007 gesloten kernreactor Yongbyon wordt weer in gebruik genomen. De reactor werd destijds gesloten in het kader van een overeenkomst die Noord- en Zuid-Korea, Rusland, China, Japan en de Verenigde Staten sloten.