Groener met houten speelgoed
Veel keuzes die gemaakt worden rond de geboorte van een baby, hebben niets met duurzaamheid te maken. Plastic wegwerpluiers zijn bijvoorbeeld veel populairder dan katoenen exemplaren, die hergebruikt kunnen worden. Hoewel deze steeds gewassen moeten worden en er hiervoor energie, water en wasmiddel nodig zijn, is de aanschaf per saldo duurzamer dan het produceren, vervoeren en recyclen van de plastic luiers.
Plastic speelgoed is net zomin duurzaam als een plastic luier. Daarom is houten speelgoed een beter alternatief. Houten autootjes, houten blokken, houten treinen, houten loopauto’s. Een houten hobbelpaard of poppenhuis, de schommel en de wip in de tuin van hout in plaats van plastic.
Houten speelgoed is vaak met de hand gemaakt. Het materiaal komt meestal van rubberbomen, die eerder werden verbrand als ze niet meer genoeg rubber opleverden, maar nu worden gebruikt voor speelgoed. Het is als het ware een afvalproduct, dat op deze manier weer bruikbaar wordt.
Bij de productie van plastic is het eerder andersom: hier moet er moeite voor worden gedaan om een bepaalde grondstof te verkrijgen. Als er bijvoorbeeld een wieltje van een speelgoedauto is afgebroken, levert dat alleen maar afval op.
Hout kan tegen een stootje, waardoor meerdere kinderen na elkaar met hetzelfde speelgoed kunnen spelen, soms generaties lang. En zaken die na verloop van tijd toch kapotgaan, kunnen met wat houtlijm gemakkelijk gerepareerd worden.