Opinie

Gijsbert over Googles bril

Een draagbare computer op je neus; een smart­phone voor je ogen. Dat is Google Glass: een digitale laag met extra informatie over de werkelijkheid. Augmented reality heet dat.

29 March 2013 12:58Gewijzigd op 15 November 2020 02:45
Foto ANP
Foto ANP

Terwijl je op straat loopt, kun je spraakgestuurd een plattegrond van de stad opzoeken en bekijken, video’s maken en die op internet zetten, je e-mail checken, je sociale media bijwerken, zo snel mogelijk naar de beste aanbieding lopen. En dat allemaal via een futuristisch brilletje.

Een revolutie, zo noemt Google het. Het doel: internet nog meer integreren in het dagelijks leven. Eind van dit jaar zou het product voor minder dan 1500 dollar te koop zijn voor de consument.

De meningen over het apparaat lopen nogal uiteen: de één vindt het een geweldig gadget dat de wereld verbetert, de ander noemt het het meest omstreden apparaat uit de historie van de mensheid.

Nu de lancering van Google Glass dichterbij komt, neemt de kritiek erop toe. De Amerikaanse blogger Ed Champion maakte een lijst met niet minder dan 35 argumenten tegen de bril. Google Glass zou de persoonlijke vrijheid beperken, privacy schenden en Google te veel privégegevens leveren. Ook zou de bril makkelijk te stelen zijn en bovendien gevaarlijk zijn in het verkeer.

Dat laatste is voor de Republikeinse politicus Gary Howell uit de Amerikaase staat West Virginia reden om een wetsvoorstel in te dienen waarin het dragen van Google Glass tijdens het autorijden verboden is. Terecht, van je e-mail checken en je Facebookprofiel bijwerken tijdens het autorijden krijg je alleen maar brokken.

Sinds eind vorige maand keert de actiegroep Stop the Cyborgs (Stop de samensmelting tussen mens en machine) zich tegen Google Glass. Computersystemen zijn niet politiek of sociaal neutraal, waarschuwt de Britse organisatie. „We creëren een wereld waarin privacy niet meer mogelijk is.”

Is de waarschuwing van Stop the Cyborgs terecht? Nadenken over de impact van technologie is goed. Is nodig zelfs. Stel je voor dat de bril over een aantal jaar vervangen wordt door contactlenzen. Dat brengt internet wel heel dichtbij.

Tegelijkertijd is het de vraag of de angst voor Google Glass nodig is. Natuurlijk, het kan vervelend zijn als je door een wildvreemde gefilmd wordt en op zo op internet te zien bent. Maar dat gebeurt nu ook al met de smartphone.

En wees niet bang, in januari 2014 loopt echt niet de helft van de Nederlanders met Googles bril op zijn neus.

Reageren? Mail naar gijsbert@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer