Tijdelijk ander werk in crisistijd
Dagelijks horen en lezen we in het nieuws dat er banen verdwijnen en bedrijven failliet gaan. Veel aan de bouw gerelateerde bedrijven hebben het moeilijk. Bouwbedrijven zullen hun werkzaamheden vaker zelf uitvoeren en daardoor geen gebruikmaken van andere bedrijven. Het werk bij een werkgever kan dan ook snel teruglopen. Hoe te handelen in deze crisissituaties?
Voor veel werkgevers was deze winter echt dramatisch. Niet alleen vanwege de langdurige kou en de grote hoeveelheid sneeuw, maar ook vanwege het feit dat bij veel bedrijven de crisis gevoeld wordt en de werkzaamheden teruglopen. Daarnaast is de concurrentie enorm, doordat alle werkgevers graag werk naar zich toe willen trekken.
Voorkomen
Werkgevers zitten in deze crisistijd vaak met de handen in het haar en maken zich zorgen over de vraag of ze hun personeel wel aan het werk kunnen houden en op welke manier dit mogelijk is. Velen raken hierdoor op het randje van een faillissement, omdat er geen werk is en de lonen wel doorbetaald moeten worden. Als u uw werkgever kunt helpen om een faillissement te voorkomen en daarmee uw baan te behouden, dan doet u dit toch? Te denken valt bijvoorbeeld aan het tijdelijk afzien van een loonsverhoging om de bedrijfskosten enigszins te drukken.
Uiteraard mag een werkgever van de werknemer verwachten dat hij of zij in een periode van weinig werk meedenkt over mogelijke oplossingen en meewerkt door vervangende werkzaamheden uit te voeren binnen het bedrijf. Te denken valt aan magazijnwerk, opruimwerkzaamheden en andere klusjes.
Functiewijziging
Het moet dan wel duidelijk zijn dat er echt sprake is van een (tijdelijke) bedrijfseconomische maatregel en de crisis moet niet aangegrepen worden om op deze wijze makkelijker een functiewijziging door te voeren. Vraag daarom altijd naar een motivatie van de werkgever waarom functies (tijdelijk!) binnen het bedrijf worden gewijzigd. Ook is het raadzaam om navraag te doen bij de ondernemingsraad als deze binnen het bedrijf bestaat.
Ook is het verstandig om na te denken over de tijdelijke maatregelen die uw werkgever neemt. Wat heeft u eraan als u vasthoudt aan uw rechten en daarmee uw baan verliest, omdat de werkgever gedwongen wordt om werknemers te ontslaan vanwege de slechte economische situatie? Aan de andere kant is het ook verstandig om met de werkgever in gesprek te gaan om duidelijk te krijgen wat maatregelen opleveren.
Als u een voorstel voor maatregelen heeft, dan kunt u dit altijd aan de RMU voorleggen voordat u tekent. Wij kunnen dan beoordelen of een akkoord gaan van uw zijde consequenties heeft voor bijvoorbeeld een WW-uitkering als u alsnog uw baan verliest, doordat de maatregelen niet afdoende bleken te zijn.
Zzp’ers
Ook de zzp’ers hebben het moeilijk, met name in de bouwsector. Werkgevers zullen momenteel geen zzp’ers inhuren om werkzaamheden te verrichten. Zij moeten immers genoeg moeite doen om hun eigen personeel aan het werk te houden. Voor zzp’ers is het zaak om ook alert te zijn op andere werkzaamheden. Om toch inkomsten te krijgen, zullen ze werk moeten aanpakken dat ze anders misschien zouden laten liggen.
Kortom, zowel werknemers, werkgevers als zelfstandigen hebben het moeilijk in deze crisisperiode. Probeer elkaar zo veel mogelijk te helpen, om samen deze periode door te komen en werk te behouden.
De auteur is juridisch medewerker individuele belangenbehartiging bij de RMU.