Deetman: Tempo met afhandeling claims
DEN HAAG (ANP) – Bij de afwikkeling van schadeclaims over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk moet tempo gemaakt worden. Slachtoffers mogen daar niet op blijven wachten. Dat zei Wim Deetman, voorzitter van de commissie die het misbruik in kaart bracht, donderdag in een gesprek met de Tweede Kamer.
„Wikkel de zaken volgens het boekje af”, zei Deetman donderdag. Sinds de verschijning van zijn onderzoeksrapport heeft hij zich met de afwikkeling van claims moeten bemoeien. Bij de Tweede Kamer viel het slecht dat Deetman kennelijk nog steeds nodig is.
Deetman kondigde aan dat bij een volgende rapportage over de afwikkeling van de klachten het tempo een belangrijk onderwerp zal zijn. „Men moet niet gaan zitten millimeteren. Daarvoor is het leed dat is aangedaan, te groot.”
Kardinaal Wim Eijk, voorzitter van de Bisschoppenconferentie, voerde verschillende redenen aan voor „stagnatie” in de afhandeling van zaken. Net als Deetman wees hij op het voormalig jongensinternaat Bleijerheide in Kerkrade, waarvoor een speciale regeling getroffen moet worden omdat de orde die het internaat leidde niet meer in Nederland zit. Volgens Eijk zou het ook schelen als er weer direct contact is met de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK).
De aanwezige slachtofferorganisaties hadden tijdens de hoorzitting geen goed woord over voor de kerk, die zich nog steeds niet ruimhartig en open op zou stellen. Cees van Dam, voorzitter van de koepel van orde en congregaties KNR, erkende dat de wereld van de kerk en de slachtoffers nogal uit elkaar liggen. Op een vraag uit de Kamer of eind van dit jaar de problemen met de afhandeling van claims uit de wereld zijn, antwoordde hij dat daarvoor geen garantie is.
Zowel Van Dam als kardinaal Eijk zeiden zich niet te herkennen in het beeld van een zwijgcultuur binnen de kerk. Op verzoeken om vanaf de kansel mededelingen te doen over daders, kan de kerk niet ingaan. Dit zou grote juridische consequenties kunnen hebben.