Peuterspeelzaal wel degelijk verantwoord
Er zijn goede redenen om een kind een of meer dagdelen naar de peuterspeelzaal te brengen, reageert Anja Helmink-Stam op Ria Kieviet-Quist (RD 25-3).
Ria Kieviet-Quist reageerde maandag op mijn artikel ”Jesse kan goed naar de peuterspeelzaal” (RD 12-3). Het genoemde artikel was bedoeld om informatie te geven aan zowel ouders die belangstelling hebben voor de peuterspeelzaal als aan hen die hun kind tot het vierde (of vijfde) jaar thuis willen houden. Het is aan de ouders welke beslissing zij nemen. Elke gezinssituatie, elke moeder en elk kind zijn anders. Daarom is het goed dat ouders weten welke mogelijkheden er zijn voor hun kleine, zodat zij een weloverwogen besluit kunnen nemen.
Ouders mogen hun gezinssituatie in gebed aan de Heere God voorleggen. Zij mogen vragen of ze de goede besluiten nemen en of deze gezegend mogen worden. Het ene ouderpaar heeft vervolgens de vrijmoedigheid om te kiezen voor peuterspeelzaalbezoek, en het andere om het kind tot het vierde of vijfde jaar thuis te houden. Voor beide besluiten geldt dat de hulp en zegen van de Heere God onmisbaar zijn.
De moeder is de eerst aangewezen persoon om haar kind op te voeden, stelt Kieviet. Dat is waar, maar dat wil niet zeggen dat ouders bij deze opvoeding geen hulp mogen accepteren van bijvoorbeeld school en kerk. Leidsters van de peuterspeelzaal kunnen ouders helpen bij de opvoeding. Veel (jonge) moeders zijn onzeker in de opvoeding en zijn blij met een steuntje in de rug van bijvoorbeeld een juf of leidster. Ook hiervoor geldt echter: dit is voor iedere ouder verschillend. De een kan er behoefte aan hebben, de ander niet.
Kieviet geeft in haar artikel een schets van de ideale moeder. Zij laat haar kind(eren) met lego en klei spelen, tekenen,schilderen, knippen, plakken,opruimen en buiten spelen. Verder gaat zij naar de bibliotheek, naar zieken en naar vriendinnen.
Er zullen moeders zijn die hoofdschuddend de opsomming hebben gelezen. Het is goed om te bedenken dat niet elke moeder hetzelfde is. Wat als je als moeder vaak moe bent en geen energie hebt voor al deze activiteiten? Wat als je als moeder geen familie of vriendinnen in de buurt hebt wonen, en dus meestal thuis zit? Wat als je als moeder behoefte hebt aan contact met andere moeders? Wat als je als moeder behoefte hebt aan een steuntje in de rug bij de opvoeding? Wat als je als moeder graag even wilt bijtanken, zodat je weer fris tegenover je kind staat?
Dán kan een peuterspeelzaal voor zo’n moeder een uitkomst betekenen. Niet omdat zo’n moeder haar kind niet zelf wil opvoeden of maar voor 90 procent kiest voor het moederschap. Wel omdat ze zich wil laten helpen door mensen die het beste met haar en haar kind voorhebben. Zo’n moeder ervaart op de peuterspeelzaal dat ze er niet alleen voor staat.
Leidsters op peuterspeelzalen doen mooi werk. Ze mogen liefde geven aan de kinderen en er voor hen zijn. Hierbij hoort zeker ook het aanbieden van wat bij de leeftijd van de kinderen past. Zo is er op de peuterspeelzaal meer vrijheid dan in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Wil een peuter niet werken, dan hoeft dat niet. Zingt hij niet mee, dan komt dat vanzelf wel. Kinderen leren zo veel van elkaar. Ze horen praten en zingen, ze zien spelen en werken en gaan het nadoen. Iedereen zit in de kring? Dan kom je van lieverlee ook, al wilde je eerst niet.
Pas met het vijfde jaar naar school kan best, stelt Kieviet. Best mogelijk dat het kind zelfs voorloopt. Wie bepaalt dat? Weten alle moeders wat een kind op vijfjarige leeftijd moet weten en kunnen? Niet alle moeders zijn juf en weten wat hoort bij welke leeftijd. Zo kan het gebeuren dat een juf van groep 2 erachter komt dat de net binnengekomen vijfjarige een vrij grote taalachterstand heeft. Toch jammer dat het kind dan al in groep 2 zit, want een achterstand van anderhalf à twee jaar is moeilijk in te lopen.
Peuterspeelzalen kunnen dingen, zoals knippen, verkeerd aanleren. Evenzo is het waar dat moeders dingen verkeerd kunnen aanleren. Zij zijn immers meestal geen juf en weten niet hoe dingen zoals knippen en plakken op de basisschool gedaan worden.
Graag eindig ik deze reactie met een oproep: ouders, kies wat u kiezen wilt onder biddend opzien tot de Heere, dan is het goed. Toon begrip voor elkaar en help elkaar.
Peuter- en kleuterjufs, ga door met jullie prachtige werk en wees ouders tot een hand en een voet. Wie of wat u ook bent, denk aan de opdracht uit de Galatenbrief: „Draagt elkanders lasten, en vervult alzo de wet van Christus.”
De auteur is gehuwd, moeder van drie kinderen, pedagogisch medewerkster op een peuterspeelzaal en invalleerkracht op twee basisscholen.