„Koudegolf is resultaat van opwarming aarde”
Twijfels aan de stelling dat de aarde langzaam maar zeker opwarmt, worden deze dagen meer dan eens geuit. Hoe kan het anders zo koud zijn in het voorjaar? De kou is juist een bevestiging van wereldwijde temperatuurstijgingen, betogen onderzoekers in de Britse krant The Guardian. „Smeltend poolijs keert de straalstroom om”, aldus de klimaatwetenschappers.
Smeltend poolijs voegt warmte toe aan de oceaan en aan de atmosfeer. Die ontwikkeling zorgt er weer voor dat luchtstromen op grote hoogte (de straalstroom) anders gaat waaien. De straalstroom regelt voor een groot deel het weer op het noordelijk halfrond.
Een veranderde straalstroom kan leiden tot extreem weer. Zo komt de koude lucht vanaf de Noordpool veel verder naar het zuiden dan gebruikelijk was.
De hoeveelheid Arctisch zeeijs krimpt dramatisch. „Er is 80 procent minder van dan 30 jaar geleden”, zegt Jennifer Francis, professor aan de Rutgers Instituut voor Kust en Zee Science.
Opvallende veranderingen in het weerbeeld doen zich de laatste tijd vaker voor. Vorig jaar was er op het noordelijk halfrond sprake van hitte en grote droogte, maar ook van veel regen en forse overstromingen.