Politiek

SGPj-voorzitter Kranendonk: Hoe om te gaan met paars, is de vraag

ROTTERDAM – Hoe om te gaan met het nieuwe paarse kabinet dat nu aan de macht is en dat afstand neemt van christelijke waarden en normen, is de komende jaren een belangrijke vraag voor de SGP-jongeren.

Redactie politiek
23 March 2013 09:00Gewijzigd op 15 November 2020 02:39
Jacques Rozendaal (r.) overhandigt de voorzittershamer aan Jan-Willem Kranendonk. Foto Cees van der Wal
Jacques Rozendaal (r.) overhandigt de voorzittershamer aan Jan-Willem Kranendonk. Foto Cees van der Wal

Dat zal de nieuwe voorzitter van de SGP-jongeren, Jan-Willem Kranendonk, zaterdagmorgen tijdens het voorjaarscongres van de SGP-jongeren in Rotterdam betogen in zijn maidenspeech.

„Wees bescheiden als je het strijdveld van de maatschappij ingaat”, zal hij zijn achterban voorhouden. „Leg niet op voorhand een absolute claim op jouw interpretatie van de Bijbel. Wees voorzichtig, luister naar de ander.”

Hij weet zich aangesproken door de Engelse theoloog O’Donovan, aldus Kranendonk. „Het gaat erom dat je aangeeft dat de Heere Jezus bijvoorbeeld heeft opgedragen voor de armen te zorgen of dat Paulus schrijft dat je de overheid moet gehoorzamen. Daaraan verbind je vervolgens een concreet politiek programma. Want de Bijbel is géén concreet politiek programma, maar een basis voor ons politieke denken.”

Tijdens het eerste deel van het congres, vrijdagavond, overhandigden de SGP-jongeren het manifest ”Jongste schouders, zwaarste lasten” aan staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken). In dat document staan aanbevelingen voor de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de pensioenen.

Zo stellen de SGP-jongeren dat het kabinet demotie moet toepassen: oudere werknemers doen dan een „stapje terug qua functie en salaris” ten gunste van jongeren.

Klijnsma reageerde daar positief op. „Demotie zou niet zo vreemd moeten zijn. Het is niet zo erg om, als je ouder wordt en minder of rustiger gaat werken, ook minder te krijgen.”

De 56-jarige staatssecretaris stelde dat haar generatie een „spekkopergeneratie” is, die het heeft meegezeten. „Mijn moeder heeft niet kunnen studeren, haar dochters wel. De huidige generatie moet ook de vleugels kunnen uitspreiden.”

Voorzitter IJmert Muilwijk van CNV Jongeren –„ik steun het principe van demotie”– maakt zich het meest zorgen om de jongeren die twee of drie jaar na hun schoolloopbaan nog geen werk hebben gevonden. „Dan heb je wel iets uit te leggen aan werkgevers.”

Over demotie „moeten we met z’n allen nadenken”, zei fractievoorzitter Krol van 50Plus. „Maar hang dat niet alleen op aan leeftijd.” Zijn partij, benadrukte hij, heeft „niets tegen jongeren”, maar wil het beeld van ouderen verbeteren.


Grote ledendaling SGP-jongeren

ROTTERDAM – De SGP-jongeren telden op 31 december in totaal 8296 leden. Kort na het aantreden van Jacques Rozendaal als voorzitter –september 2009; hij nam vrijdag afscheid– waren dat er nog 12.774.

Een verlies dus van 4478 leden in drie jaar tijd, ofwel ruim 35 procent, zo blijkt uit cijfers uit het jaarverslag 2012 van de SGP-jongeren dat vandaag op hun ledenvergadering in Rotterdam ter sprake komt.

Veruit de grootste teruggang zit in het aantal lezers van het blad Klik (jongeren onder de 16 jaar): -3562 abonnees. Die daling komt volgens Rozendaal „omdat jongeren minder snel kiezen voor een betaald lidmaatschap vanaf hun zestiende.”

Vergeleken met het aantal uitschrijvingen van 16-jarigen (overgang van gratis naar betaald lidmaatschap) en 28-jarigen (de leeftijdsgrens bij de Vereniging Landelijke SGP-jongeren) is het aantal mensen dat tussentijds zijn lidmaatschap opzegt volgens Rozendaal „verwaarloosbaar.”

De enige categorie die vorig jaar een toename liet zien, is het aantal abonnees van het blad In Contact: tussen eind 2011 en eind vorig jaar is dat met 59 gegroeid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer