Kerk & religie

Waterverklaring RvK: Waterschaarste gaat christenen aan

ARNHEM – Nederlandse christenen mogen niet onverschillig staan tegenover het probleem van waterschaarste elders in de wereld.

Kerkredactie
22 March 2013 15:35Gewijzigd op 15 November 2020 02:38
Foto EPA
Foto EPA

Dat zei prof. dr. George Molenkamp, lid van de maatschappelijke beraadsgroep Raad van Kerken (RvK), vrijdagmiddag in Arnhem. De raad hield daar in het Watermuseum ter gelegenheid van Wereld Water Dag 2013 een watersymposium.

Christenen moeten verbondenheid en solidariteit tonen met de naaste, stelde prof. Molenkamp. „Met medemensen die leven in gebieden met waterschaarste die mede door onze westerse levenstijl ongewild in mensonwaardige omstandig­heden raken zonder perspectieven op verbetering.”

Christenen moeten waken voor cynisme of vermoeidheid als het om waterschaarste en klimaat gaat, zei prof. dr. Klaas Spronk, hoogleraar Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit. „U zit op het spoor van de goede Schepper wanneer u creatief en volhardend blijft zoeken naar en hopen op een leefbare wereld voor iedereen.”

Nederlandse christenen moeten hun eigen leven veranderen. „Zolang u zelf in feite buiten schot blijft, is het allemaal een schijnheilige vertoning. U gebruikt het water hier om uw handen te wassen in onschuld.”

Spronk riep de deelnemers op te geloven „in de macht van liefde en saamhorigheid” en te strijden „tegen hebzucht en het ieder-voor-zich.”

De Bijbel spreekt regelmatig over watertekort, constateerde de theoloog. Aan de andere kant „belooft God dat het water nooit meer terug zal komen. Dat is een bemoedigende gedachte bij de stijgende waterspiegel. Over die dijk van een tekst kunnen we het mooi hebben als we bedacht hebben dat we als kerken ons ook met de opwarming van de aarde bezig moeten gaan houden.”

Spronk stelde dat vooral het westerse samenlevings­model –met christelijke wortels– veel van de aarde vraagt. „De natuur is ondergeschikt aan de mens, die volgens Genesis 1 nadat God Zijn scheppingswerk voltooid had de opdracht krijgt om te heersen over de aarde en over alles wat daar groeit, rondloopt en vliegt. Was in het verleden de natuurgodsdienst meer dominant geweest, dan zou de wereld er nu anders en waarschijnlijk minder vervuild uitgezien.”

De Raad van Kerken verdiepte zich in het thema waterschaarste nadat de Wereldraad van Kerken onlangs het verzoek had gedaan om een waterverklaring te laten ondertekenen door de kerken in Nederland. De in 2011 door de Wereldraad vastgestelde verklaring roept overheden op het recht op water en sanitair te garanderen. Aan het einde van het symposium zou Henk van Hout, voorzitter van de RvK, de water­verklaring ondertekenen.

Tijdens het symposium bogen de deelnemers zich over vragen als: „Gaan we mee in de technische discussie? Gaan we alleen zonnepanelen op kerkdaken plaatsen? Of hebben we als kerken ook een eigen inbreng?”

De Raad van Kerken stond woensdag ook al stil bij het thema waterschaarste, toen bij de werkgeversorganisatie VNO-NCW en in de liberaal-joodse synagoge in Den Haag. Daar spraken onder anderen de patriarch van Constantinopel, Bartholomeus I, en opperimam Ilyasi van India. Gisteren was er een congres in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer