Kerk & religie

Percentage atheïsten neemt wereldwijd af

GENÈVE – Tussen 1970 en 2010 daalde het percentage atheïsten op de wereldbevolking van 20 tot 12 procent. Dit maakte de religieuze demograaf dr. Todd Johnson vorige week bekend bij een lezing over religieuze identiteit en trends in het christendom sinds 1910, in het Oecumenisch Centrum in Genève.

Kerkredactie
19 March 2013 18:06Gewijzigd op 15 November 2020 02:34
In de afgelopen eeuw groeide de categorie van de agnostici en atheïsten weliswaar het snelst, maar die trend is sinds 2000 omgebogen. Foto Wasily, Wikimedia
In de afgelopen eeuw groeide de categorie van de agnostici en atheïsten weliswaar het snelst, maar die trend is sinds 2000 omgebogen. Foto Wasily, Wikimedia

In de afgelopen eeuw groeide de categorie van de agnostici en atheïsten weliswaar het snelst, maar die trend is sinds 2000 omgebogen. Volgens de gegevens van het Center for the Study of Global Christianity (CSGC) die terug gaan tot 1910, kent religie, na een lange periode van achteruitgang, sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een wereldwijde opleving. Dat komt met name door de populariteit van het christendom en de islam in delen van de wereld met een snel groeiende bevolking. Vooral Afrika en China kenden een grote religieuze verandering. In de afgelopen eeuw groeide het aandeel van christenen in Afrika van 9 tot 47,9 procent. Dat ging vooral ten koste van de natuurgodsdiensten (animisme).

Volgens Johnson, directeur van het CSGC, is een derde van de wereldbevolking christen en een op de vijf mensen (22 procent) moslim. Een eeuw geleden was dat 12,6 procent.

Er vond een grootschalige verschuiving van het christendom plaats richting het zuidelijk halfrond. In 1910 woonde 80 procent van de christenen op het noordelijk halfrond, nu is dat veertig procent.

De afgelopen jaren speelt migratie een grotere rol bij de religieuze samenstelling van de bevolking. Cijfers van de ontwikkeling van pinkster- en evangelicale groepen zijn volgens Johnson moeilijk te geven omdat de charismatische trend zich niet aan kerkgrenzen houdt.

Zetten de huidige trends zich door dan rekent zich in 2050 36 procent van de wereldbevolking tot het christendom, schat Johnson. Rond 2100 is volgens hem twee derde van de wereldbevolking christen of moslim.

De heropleving van diverse religieuze tradities doet de belangstelling voor religie onder wetenschappers groeien, aldus Johnson.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer