Kerk & religie

Paus begint met pleidooi voor armen

VATICAANSTAD (ANP) – Paus Franciscus is dinsdag tijdens een mis op het St. Pietersplein geïnaugureerd als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij ontving als teken van de pauselijke waardigheid de vissersring en hem werd het wollen pallium, een soort stola, omgehangen. Vertegenwoordigers uit ongeveer 135 landen waren naar Rome gereisd om de ceremonie bij te wonen.

19 March 2013 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 02:33
De nieuwe paus Franciscus. Foto EPA
De nieuwe paus Franciscus. Foto EPA

In zijn preek pleitte Franciscus voor bescherming van de zwaksten in de samenleving. Hij noemde de ouderen, de armen, de kinderen „aan wie wij vaak het laatst denken”. Ook riep de Argentijnse paus op tot bescherming van het milieu. De eerste Latijns-Amerikaanse paus onderstreepte dat hij in de uitoefening van zijn ambt vooral dienstbaar wil zijn.

Franciscus heeft gekozen voor een vergulde zilveren vissersring. Zijn voorganger, Benedictus XVI, had nog een gouden ring. Op het sieraad staat behalve de naam van de paus een beeld van de apostel Petrus, de eerste leider van de kerk, met een vissersnet. Als de paus sterft of zijn functie neerlegt, wordt de ring met een hamer stukgeslagen.

De paus schudde na de mis in de Sint Pieter de handen van de hoogwaardigheidsbekleders die naar het Vaticaan waren gekomen. Als eerste was de Italiaanse president Giorgio Napolitano aan de beurt, gevolgd door premier Mario Monti. Daarna kwamen de Belgische koning Albert II en diens vrouw, koningin Paola.

De Nederlandse regering was vertegenwoordigd door prins Willem-Alexander, de uit Argentinië afkomstige prinses Máxima en premier Mark Rutte. Verder woonden onder anderen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Argentijnse president Cristian Fernández de Kirchner en premier Jean-Marc Ayrault van Frankrijk de inauguratie bij.

De komende weken moet duidelijk worden wie de staatssecretaris, de tweede man van het Vaticaan, wordt. Franciscus heeft alle hoofden van de afdelingen van de Curie, het centrale bestuurapparaat van de kerk, gevraagd voorlopig aan te blijven. De verwachting is dat de huidige staatssecretaris, de 78-jarige Italiaan Tarcisio Bertone, plaatsmaakt. Uit documenten die vorig jaar uitlekten, bleek dat er een machtsstrijd binnen de Curie woedt en dat er veel kritiek op Bertone bestaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer