Economie

Cyprus centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen wisten maandag aan het eind van de dag een belangrijk deel van hun openingsverliezen weg te poetsen. De handel werd de hele dag bepaald door het besluit van afgelopen weekeinde om spaarders mee te laten betalen aan het reddingspakket voor Cyprus.

18 March 2013 18:08Gewijzigd op 15 November 2020 02:32

Vooral financiële fondsen moesten het maandag ontgelden. ING daalde in Amsterdam 3,5 procent.

Beleggers vrezen dat de crisissfeer overslaat van de kleine eilandstaat naar de grote economieën van Zuid-Europa. Geruchten dat het plan zou worden aangepast, leek beleggers aan het eind van de handel wat op te luchten. Maandagavond voeren de Europese ministers van Financiën volgens bronnen overleg over Cyprus.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent (0,57 punt) lager op 353,01 punten. De MidKap daalde 0,5 procent (2,68 punten) tot 535,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,4 en 0,5 procent.

„De koersverliezen vallen nog mee. In het weekeinde was er meer paniek over Cyprus, vooral onder de spaarders. Een reddingsplan is bedoeld om rust te creëren, maar dit plan veroorzaakt juist onrust. Het ziet er echter naar uit dat de kleinere spaarders wat meer zullen worden ontzien en dat de maatregel vooral is gericht om de grote jongens met zwart geld aan te pakken”, zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Bestuurder Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) liet maandag weten dat de omstreden spaartaks niet uit de koker van de ECB komt, maar in Brussel tot stand is gekomen. Hij voegde eraan toe dat de maatregelen met betrekking tot Cyprus niet in andere landen zullen worden toegepast.

Net als ING had ook AEX-fonds Aegon te lijden onder Cyprus. Het aandeel zakte 1 procent. In de MidKap zakte Delta Lloyd 1,9 procent. Overal in Europa moesten de bankaandelen flink inleveren. Deutsche Bank zakte in Frankfurt 1,9 procent. In Londen daalden Barclays en RBS rond de 4 procent. In Parijs daalde Société Générale 3,3 procent.

In Londen wist Marks & Spencer (M&S) zich te onttrekken aan de negatieve stemming en won bijna 7 procent. Volgens mediaberichten overweegt de Qatar Investment Authority, het investeringsfonds van het emiraat, een overnamebod van 8 miljard Britse pond (9,2 miljard euro) uit te brengen op de Britse warenhuisketen.

Het nieuws over Cyprus woog ook op de euro. De eenheidsmunt was 1,2970 dollar waard, tegen 1,3061 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Aan het begin van de handel zakte de euro tot onder de 1,29 dollar. Dat was het laagste niveau van dit jaar. De prijs van Amerikaanse olie bleef vlak op 93,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 109,26 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer