Parlement Cyprus stelt spoedzitting uit
NIKOSIA (ANP/RTR/DPA) – Het parlement van Cyprus heeft een spoedzitting over het plan dat het EU-land moet redden van de financiële ondergang, uitgesteld tot maandag. De bedoeling was om zondag al over het reddingsplan te stemmen.
Volgens politieke bronnen is tot uitstel besloten na signalen dat het reddingsplan mogelijk op een blokkade stuit in het parlement. De extra tijd zou worden gebruikt voor overleg. Cyprus zou met internationale kredietverstrekkers praten over aanpassing van de deal om kleine spaarders te ontzien.
De ministers van Financiën van eurozone bereikten zaterdagochtend overeenstemming over noodleningen aan Cyprus ter waarde van 10 miljard euro. Cypriotische spaarders moeten heffingen betalen tot 9,9 procent om een deel van het reddingsplan te bekostigen.
Die beslissing leidde tot grote onrust op het eiland in de Middellandse Zee. Veel Cyprioten spoedden zich naar pinautomaten om geld van hun rekening te houden. Die waren al snel leeg. Banken die open waren, sloten snel hun deuren, en het internetbankieren werd stilgelegd. Zondag werd op last van de president van de centrale bank van Cyprus het betalingsverkeer tot nader order stilgelegd.
In een televisietoespraak tot de natie zei president Nikos Anastasiades zondagavond dat het bedoeling om spaarders die een heffing moeten betalen, te compenseren in de vorm van aandelen in banken. Die aandelen worden gedekt door toekomstige aardgasbaten.
Hij hield zijn landgenoten voor dat Cyprus zijn ergste crisis sinds decennia doormaakt en benadrukte opnieuw dat er geen andere keus is. Het alternatief is een bankroet.
De onrust over Cyprus zorgde zondag voor een waardedaling van de euro. In de avond werd de eenheidsmunt verhandeld voor rond de 1,2932 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3061 dollar waard.
Financiële experts menen dat met de heffingen die Cypriotische spaarders moeten gaan betalen, een maatregel die bij voorgaande reddingsoperaties in de eurozone niet aan de orde was, risico’s met zich meebrengt.
Hoofdeconoom Joachim Fels van Morgan Stanley in Londen sprak in dat verband van een „zorgwekkend precedent dat mogelijk systeemrisico’s met zich meebrengt als spaarders in andere zwakke eurolanden vrezen voor een soortgelijke behandeling in de toekomst.”