Binnenland

„Particulier initiatief neemt af”

RIJSWIJK (ANP) – Het aantal Nederlandse particuliere initiatieven voor ontwikkelingslanden lijkt iets terug te lopen. „Dat komt onder meer door de crisis, omdat er niet altijd meer voldoende geld wordt ingezameld om de initiatieven in stand te houden”, zegt woordvoerder Jos de Voogd van hulporganisatie Cordaid, één van de loketten waar rijkssubsidie kan worden aangevraagd voor particuliere plannen.

16 March 2013 21:37Gewijzigd op 15 November 2020 02:31

In Hilversum kwamen zaterdag zo’n 400 particuliere hulpverleners bijeen voor het evenement MyWorld. Daar ontmoette ze naast kleinschalige ontwikkelingsorganisaties en actieve wereldburgers ook deskundigen van ontwikkelingsorganisaties van onder meer Cordaid, ICCO en Wilde Ganzen.

Nederland telt tussen de 5000 en 6000 initiatieven in vooral Afrika om er burgers te helpen zich verder te ontwikkelen. De ideeën variëren anno 2013 van het beheer en onderhoud van waterpompen en sanitair, welzijnsprojecten voor kinderen en gehandicapten tot projecten in de gezondheidszorg en onderwijs en economische projecten.

Het advies aan de initiatiefnemers is vooral om samenwerking te zoeken met andere partijen die vergelijkbare projecten doen. „Zorg ook voor lokale inbedding, zoals ook de grote ontwikkelingsorganisaties dat hebben gedaan”, aldus De Voogd. Hij vertelt dat er ook bij particuliere initiatiefnemers van alles misgaat. Daarom is samenwerking van belang. „Bovendien moeten ze voorkomen dat ze het wiel opnieuw gaan uitvinden.”

Dat er minder subsidieaanvragen bij loketten als die van Cordaid binnenkomen, heeft ook voordelen. De projecten waarop extra financiering wordt aangevraagd, zijn kwalitatief nu wel beter. Cordaid krijgt er gemiddeld 1000 per jaar binnen, waarvan er zo’n 500 worden goedgekeurd. Zo’n 10 jaar geleden wilden veel mensen weeshuizen opzetten. „Maar die financieren we vrijwel niet meer omdat studies uitwijzen dat het beter is deze kinderen lokaal op te vangen.”

Het evenement in Hilversum voorzag vooral in veel deskundigheid van medewerkers bij de grotere hulporganisaties. Zo waren er allerlei workshops over onder meer landbouw en onderwijs konden mensen speeddaten met deskundigen om die vervolgens het hemd van het lijf te vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer