AFM waarschuwt voor reikwijdte van nieuwe toezicht
Veel bedrijven beseffen niet dat de nieuwe Wet financiële dienstverlening (Wfd) ook hen zal raken. Niet alleen de financiële tussenpersonen pur sang vallen onder de wet. Ook de autodealer die kopers in termijnen laat betalen, zal zich aan de nieuwe regels moeten houden.
Die waarschuwing deed de financieel toezichthouder AFM woensdag de deur uitgaan. „Er zullen meer partijen onder deze wet vallen dan nu gedacht wordt", aldus AFM–voorzitter A. Docters van Leeuwen. „Het gaat hier om tienduizenden bedrijven."
De Wfd stelt eisen aan aanbieders van financiële producten en is onder meer bedoeld om het vertrouwen van consumenten te vergroten. Bedrijven en tussenpersonen die financiële producten, zoals verzekeringen en kredieten, verkopen moeten zich houden aan regels over deskundigheid, integriteit en zorgplicht. Het toezicht op de nieuwe wet ligt bij de AFM.
Alle bedrijven die een financieel product aan de man brengen, hebben daartoe volgend jaar een vergunning nodig. „Dat geldt dus ook voor de witgoedhandelaar die een verzekering verkoopt om de garantie op je koelkast mee te verlengen. En de dealer moet zich afvragen of de klant het krediet voor een auto wel aankan", aldus Docters van Leeuwen. De autohandelaar zal daarom moeten controleren of een koper niet tot zijn nek in de schulden zit en wel voldoende verdient.
De AFM zal het toezicht op de wet wel „proportioneel" uitvoeren, zo stelde de voorzitter. Een witgoedhandelaar die een garantie verlengd wordt niet zo dicht op de huid gezeten als een verzekeringstussenpersoon of een hypotheekadviseur. Daarnaast werken detaillisten die op krediet verkopen op de achtergrond vaak samen met een financieringsmaatschappij. De nieuwe wet geldt dan voornamelijk voor de betrokken maatschappij. „De winkels moeten zich uiteraard aan regels houden, maar de financier is dan ons eerste aanspreekpunt. Bij bijvoorbeeld de Rabobank spreken we ook allereerst met het hoofdkantoor en niet meteen met de filialen", zei Docters van Leeuwen.
De wet zou eigenlijk per 1 april van kracht worden. Inmiddels is de invoering opgeschoven naar juni. De AFM studeert nog op de vraag of er een overgangsregeling moet komen voor de betrokken bedrijven, zodat ze de wet geleidelijk kunnen invoeren.