DEN HAAG – Mogelijk komt er een andere formulering van het vrouwenartikel in het SGP-reglement dan het hoofdbestuur voorstelt.
De kiesvereniging Rhenen vindt dat uit de formulering van het hoofdbestuur de conclusie getrokken kan worden dat volksvertegenwoordigers het beginsel over de positie van de vrouw niet meer mogen uitdragen. Daarom heeft de kiesvereniging een amendement ingediend om een misverstand hierover uit de weg te ruimen. Het SGP-hoofdbestuur laat het oordeel over het wijzigingsvoorstel over aan de besloten huishoudelijke vergadering die zaterdag in Hoevelaken plaatsvindt.
Het hoofdbestuur stelt voor om in het algemeen reglement een bepaling op te nemen die luidt dat artikel 10 bij kandidaatstelling „rechtens niet aan kandidaten kan worden tegengeworpen.”
Met dit voorstel wil de SGP de eigen regels in overeenstemming brengen met het geldend recht. De Hoge Raad sprak in 2010 uit dat de SGP onwettig handelt als ze vrouwen vanwege hun geslacht weert van lijsten. De partij mag wél de opvatting blijven uitdragen dat vrouwen het regeerambt niet toekomt.
Juristen hebben in de afgelopen weken kritische opmerkingen gemaakt over de formulering van het hoofdbestuursvoorstel. Daaruit zou gelezen kunnen worden dat de SGP-leiding bij de samenstelling van kieslijsten niet meer van kandidaten zou kunnen vragen om artikel 10 over de plaats van de vrouw te onderschrijven en uit te dragen.
Om dit misverstand uit de weg te ruimen, stelt Rhenen voor om in het algemeen reglement artikel 10 niet te noemen en alleen vast te leggen dat, gelet op het arrest van de Hoge Raad „het geslacht van de kandidaten (...) rechtens niet aan kandidaten kan worden tegengeworpen.” Het SGP-hoofdbestuur schrijft in een reactie aan alle kiesverenigingen dat de bedoeling van het amendement Rhenen overeenkomt met de bedoeling van het eigen voorstel. Dat kandidaten niet langer het vrouwenstandpunt zouden mogen uitdragen, noemt de partijleiding „een misvatting.”
Het voorstel van het hoofdbestuur, zoals dat er nu ligt, krijgt overigens de steun van een ruime meerderheid van de kiesverenigingen. Van zo’n tachtig kiesverenigingen is inmiddels het stemgedrag bekend. Daarvan steunt minstens 75 procent het hoofdbestuur.
Het SGP-hoofdbestuur verwijst in zijn reactie op het amendement van Rhenen naar de toelichting op het eigen voorstel waarin staat dat het geslacht van de kandidaten niet bepalend mag zijn bij de selectie.
De partijleiding ziet het voorstel van Rhenen als „louter redactionele wijziging.” Het amendement is niet noodzakelijk, maar er is evenmin bezwaar tegen. Daarom laat het hoofdbestuur het oordeel vooralsnog over aan de leden,
Behalve het amendement Rhenen is er nog een tweede amendement dat zaterdag aan de orde komt, namelijk van de SGP-kiesvereniging Hien-Dodewaard. Deze afdeling heeft ook een voorstel ingediend om artikel 10 uit de formulering te laten en uitsluitend te spreken over het geslacht van de kandidaat.
Het SGP-hoofdbestuur ontraadt dit amendement omdat dit voorstel ook zo gelezen kan worden alsof artikel 10 nog wel juridische betekenis heeft bij de kandidaatstelling: „Dat is nadrukkelijk niet het geval en die suggestie wil het hoofdbestuur dan ook met kracht van de hand wijzen.” Dit klemt volgens de SGP temeer omdat de kiesvereniging van Opheusden zich achter dit amendement heeft geschaard, met als argument dat als er een keus gemaakt moet worden „tussen het geldend recht en Gods Woord moet worden gekozen voor het laatste.”
Zaterdag zal waarschijnlijk een ruime meerderheid voor de aanvulling in het algemeen reglement stemmen. Volgens een peiling van Refoforum aangevuld met gegevens van deze krant is tussen de 75 en de 80 procent van de kiesverenigingen voor. De SGP telt zo’n 200 kiesverenigingen; van 80 is het stemgedrag bekend. Het voorstel is aanvaard als de helft plus één voor stemt.