Moeizame weg met urenlange onderhandelingen
Het najaarsoverleg heeft dinsdag toch een loonakkoord opgeleverd. Werkgevers en werknemers bereidden maandagnacht en dinsdagochtend de weg in urenlange onderhandelingen. Toen het kabinet dinsdagmiddag aanschoof, lag er binnen enkele uren een akkoord.
3 juli: Officieel kennismakingsoverleg tussen het kabinet-Balkenende II, de werkgevers- en de werknemersorganisaties. De partijen praten in de zomermaanden over pensioenen, jeugdwerkloosheid, productiviteit en innovatiekracht, loonmatiging en topinkomens.
23 augustus: Abvakabo reageert onthutst als het kabinet met een extra bezuinigingsronde op de proppen komt. De bond roept op tot een landelijke staking. Vakcentrale FNV vindt dat nog te vroeg.
27 augustus: Het CNV zegt in CAO-onderhandelingen in 2004 genoegen te zullen nemen met eenmalige beloningen in plaats van structurele salarisverbeteringen. In ruil moet het kabinet aangekondigde bezuinigingsmaatregelen verzachten.
16 september: Op de ochtend van Prinsjesdag eist minister De Geus van de vakbeweging een loonstop voor 2004 en 2005. FNV-voorman L. de Waal spreekt van een „ongelofelijk domme actie.” De vakcentrales kondigen structurele looneisen aan: MHP 1 procent, FNV maximaal 1,25 procent en het CNV 1,25 tot 1,75 procent.
17 september: De FNV begint met acties tegen het kabinetsbeleid. Zo’n 1000 ambtenaren bezetten onder leiding van de Abvakabo het atrium van het stadhuis in Den Haag. In Rotterdam spreekt De Waal 5000 betogers toe op de Coolsingel.
24 en 25 september: Werkgevers roepen het kabinet op de plannen op het gebied van het vroegpensioen, WAO en WW te herzien en vragen om overgangsregelingen. Vakbonden dreigen de CAO-onderhandelingen te gebruiken om de kabinetsmaatregelen te repareren.
26 september: Informele gesprekken tussen kabinet en sociale partners ter voorbereiding op het najaarsoverleg. Werkgevers zijn tevreden; het kabinet is bereid ingrepen in het vroegpensioen te verzachten en stelt 800 miljoen euro ter beschikking in ruil voor een tweejarige loonstop. Kabinet en vakbeweging blijven ver uit elkaar liggen.
1 oktober: De FNV voert de acties tegen het kabinetsbeleid op. In Groningen begint de bond met korte werkonderbrekingen in bedrijven en zorginstellingen. FNV krijgt kritiek op acties in het openbaar vervoer.
9 oktober: MKB-Nederland legt een voorstel op tafel voor loonmatiging in ruil voor verzachting van kabinetsingrepen.
10 oktober: de FNV is bereid de lonen de komende twee jaar te bevriezen, maar vindt de 800 miljoen die het kabinet daar tegenover stelt om de bezuinigingen te verzachten, veel te weinig. De vakcentrale wil verder de ingrepen in het vroegpensioen een jaar uitstellen. Dientengevolge moet het kabinet accepteren dat het begrotingstekort in 2005 oploopt.
11 oktober: Het kabinet komt met voorstellen die een opening moeten bieden in het slepende conflict met de vakbonden over een meerjarig sociaal akkoord. De bonden vinden het nog onvoldoende. In de ochtend voert de FNV actie bij het streekvervoer.
13 oktober: Vooroverleg tussen alle betrokken partijen loopt op niets uit. De kloof tussen kabinet, werkgevers en werknemers is weer verbreed. Ook CNV is onder voorwaarden bereid de lonen twee jaar te bevriezen.
14 oktober: Kabinet, werkgevers en werknemers bereiken een akkoord over het bevriezen van de lonen voor in principe twee jaar. In Den Haag hebben een paar duizend mensen nog actie gevoerd tegen de bezuinigingsplannen. Ook reden er in de ochtend geen treinen op Den Haag.