Consument

Pinnen buiten Eurozone kost extra geld

DEN HAAG (ANP) – Mensen die buiten de Eurozone geld opnemen bij een geldautomaat komen nogal eens voor onverwachte kosten te staan. Volgens een onderzoek van de Reisgids van de Consumentenbond komen reizigers vaak terecht „in een oerwoud van onduidelijke wisselkoersen en extra opnamekosten door gastbanken.”

11 March 2013 07:08Gewijzigd op 15 November 2020 02:24
beeld ANP
beeld ANP

Bart Combée, directeur Consumentenbond zegt op de website van de bond: „Een pinautomaat buiten de eurozone heeft wat van een gokautomaat: je weet niet goed hoeveel je er uiteindelijk aan kwijt bent, maar wel dat hij je extra geld kost.”

Niet alleen de gastbank berekent opnamekosten, ook de thuisbank doet dat. Die kosten verschillen per bank en bedragen soms een percentage, en soms een vast bedrag.

Welk bedrag er uiteindelijk wordt afgeschreven na een transactie is mede afhankelijk van de wisselkoers op dat moment. Bovendien berekenen banken een zogeheten koersopslag die verschilt per betaalkaart. Opname met een creditcard is duurder dan met een gewone betaalpas.

„Het verschil tussen 500 euro pinnen met een bankpas en een creditcard kan oplopen tot 30 euro”, signaleerde de Consumentenbond na een steekproef met geldopnames in Singapore, Maleisië en Thailand.

De Nederlandse banken kunnen zich niet vinden in de kritiek van de Consumentenbond. „Wij zelf zijn transparant over de kosten. We rekenen een valutakoersopslag van 2,25 euro per transactie, daarnaast rekenen we 1,2 procent over het gepinde bedrag”, zegt een woordvoerster van ABN Amro. Bij Rabobank kost geld opnemen in vreemde valuta 2 euro plus een koersopslag van 1 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer