Kerk & religie

Kerkenbeurs verbindt vraag en aanbod

DRACHTEN – „Een kerken­beurs, wat is dat? Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen.” Een reactie die de 
organisator van de Kerkenbeurs Noord-Nederland, 
Alfred Knorr, vaak hoort.

Arjen Zijderveld
8 March 2013 22:20Gewijzigd op 15 November 2020 02:23
Ds. P. van der Kraan tijdens zijn lezing over de Heidelberger Catechismus. Foto Sjaak Verboom
Ds. P. van der Kraan tijdens zijn lezing over de Heidelberger Catechismus. Foto Sjaak Verboom

Het is een kwestie van het verbinden van vraag en aanbod, verklaart hij. „Kerken hebben dezelfde facilitaire behoeften als bedrijven. Het probleem met kerken is dat ze doordeweeks vaak gesloten zijn. Op zondag, als ze wel open zijn, wordt er natuurlijk niet gekocht. Deze kerkenbeurs voorziet in deze behoefte.”

Wie de grote hal van het Fries Congrescentrum in Drachten vrijdag en vandaag binnenkomt, krijgt door de tachtig stands een aardige indruk wat er in kerkelijk Nederland te koop en te doen is. Een ambachtsman restaureert het onderste deel van een houten kruis, een boekhandelaar stalt de nieuwste aanwinsten uit en een andere standhouder legt uit wat er voorhanden is op het gebied van kerkelijk jeugdwerk.

De diversiteit aan aanbod zie je niet alleen, ze is ook te horen. In de ene hoek van de hal klinken tonen van een gospelkoor vanuit de boxen van een bedrijf dat geluidsinstallaties voor kerken aanbiedt. Uit een andere hoek klinkt het geluid van een gerestaureerd harmonium. „Deze harmoniums wordt niet meer gemaakt. Je vindt ze nog wel op Marktplaats, maar dan ben je vaak aangewezen op restauratie”, aldus de vrouw bij de stand.

Slingerland stelt de door zijn vrouw gemaakte kunstbeelden tentoon. „Mijn vrouw ontleent vaak inspiratie aan ons ernstig gehandicapte kind. Veel van de kunstwerken bestaan uit gebogen figuren. Dit duidt op een houding van iemand die bescherming en geborgenheid zoekt. Toch zie je ook veel figuren die hun handen omhoog­heffen om God de lof brengen. Ook in onze situatie kunnen we God loven door te letten op de kleine waardevolle dingen. Het is niet zo dat je God alleen kunt loven voor iets groots als gezondheid.”

Op het grote podium staat een spandoek met de volledige credotekst van het protestantse forum de nationale synode. J. Kuik, medewerker van het forum voor kerkelijke eenheid, legt uit waarom het forum een stand heeft gereserveerd. „We willen de thematiek dicht bij de mensen brengen. In de aanloop naar 2018/2019 – 400 jaar na de Synode van Dordrecht– proberen we lokale geloofsgesprekken tussen mensen van verschillende kerkgenootschappen op gang te brengen. Gelovigen vertellen aan elkaar wat geloven voor hen persoonlijk betekent, en leren zo over kerkmuren heen te kijken.”

Even verderop laat een vader met zijn schoonzoon de bezoekers zien wat hun glas- en interieurbouwbedrijf voor de restauratie of herinrichting van hun kerk zou kunnen betekenen. „Het thema voor dit jaar was ”Bouw en restauratie”. We dachten, laten we het maar eens proberen.”

Uit de foto’s aan de wand blijkt dat het bedrijf veel met glas werkt. „We werken inderdaad veel met glas. Niet alleen met glas in lood voor de ramen, daar moet je toch vooral veel zuidelijker voor zijn. We werken ook veel met glas voor het interieur. Door het gebruik van glas blijft er veel van het oorspronkelijke kerk­gebouw zichtbaar. Zo behouden we zowel de functionaliteit van de huidige bestemming als de originaliteit van het oorspronkelijke gebouw.”

Stipt om 15.30 uur klinkt door de centrale intercom de mededeling dat de aangekondigde presentatie ”450 jaar Heidelbergse Catechismus” van start gaat. Een groepje mensen begeeft zich naar het grote podium, waar ds. P. van der Kraan uit Urk de belangstellenden iets vertelt over de achtergrond van de catechismus. Alvorens hiermee te beginnen geeft hij leiding aan een kleine quiz, die met wisselend succes wordt gemaakt.

Ds. Van der Kraan zegt dat de drie hoofdstukken van de catechismus, ellende, verlossing en dankbaarheid zijn ontleend aan Luther. „Ursinus heeft dit overgenomen uit de catechismus van Luther. Samen met Melanchthon probeerde hij zo de brug te slaan tussen de gereformeerden en de luthersen.” Verder laat de predikant zien dat de catechismus aansloot bij de belevingswereld van de mensen in de tijd dat de catechismus is ontstaan. „Karel de Grote had al veel eerder verordend dat in iedere parochie het geloof, het gebod en het gebed geleerd moest worden. We zien dit in de catechismus terug komen in de Tien Geboden, de Twaalf Artikelen en het Onze Vader.” Het is volgens ds. Van der Kraan belangrijk dat de catechismus nu nog wordt geleerd. „Er komt een moment dat je er wat aan hebt.”

Naast de lezing over de catechismus zijn er verspreid over de twee dagen meerdere centrale activiteiten gepland. Zo was er vrijdag een talkshow over de relatie tussen ondernemerschap en christendom. Vandaag staan er optredens van een cabaretier, een talkshow over het jeugdwerk, een optreden van een gospelkoor en een veiling van religieuze goederen op het programma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer