Koninklijk Huis

Koning krijgt nieuwe militaire status

DEN HAAG – Prins Willem-Alexander verlaat vanwege de troonsbestijging het leger. „Maar ik blijf straks als Koning mijn trots voor en verbondenheid met de Nederlandse krijgsmacht uitdragen.”

Dat zegt de prins in een gesprek met de vandaag verschenen Defensiekrant, het officiële orgaan van de krijgsmacht.

7 March 2013 10:02Gewijzigd op 15 November 2020 02:21
Willem-Alexander. Foto ANP
Willem-Alexander. Foto ANP

Op de dag van de troonsbestijging neemt de prins –na 28 jaar– „afstand van zijn actieve militaire status”, zo luidt het officieel. De prins krijg eervol ontslag.

En waarom? „Aangezien de Koninghoofdletter behoort tot de Nederlandse regering, kan ik geen actief dienend militair meer zijn”, zo vertelt de prins in het defensieblad. De koning is in Nederland niet de opperbevelhebber van de krijgsmacht en heeft daarbinnen ook geen functie. De wet zegt zelfs dat een militair in dienst geen deel kan uitmaken van de regering.

Hij is nu militair in de rang van commandeur bij de Koninklijke Marine en heeft een overeenkomstige opperofficiersrang bij de andere krijgsmachtdelen.

De prins mag wel zijn uniform blijven dragen. „Om onze sterke band te onderstrepen, zal ik graag gebruik maken van dat recht”, zegt de prins in de Defensiekrant. „Ik ben trots op onze krijgsmacht en haar militairen. Ik heb zelf ervaren en met eigen ogen gezien wat onze mannen en vrouwen doen en laten voor onze vrede en veiligheid –en die van anderen. Daar kan elke Nederlander trots op zijn. Als koning zal ik mijn waardering voor Defensie onverminderd tonen, in woord, daad en militair ceremonieel.”

Koning Willem-Alexander heeft straks geen rang meer. Hij draagt vanaf 30 april een uniform zonder rangonderscheidingstekens. De prins wijst erop dat zijn voorvader koning Willem I hetzelfde deed. „Hij koos er voor zich buiten de hiërarchie van de krijgsmacht te plaatsen. Hij droeg een generaalsuniform zonder de daarbij behorende onderscheidingstekens”, zegt de prins.

Op het uniform komt op de plaats waar andere militairen hun rangonderscheidingstekens dragen „een nieuw Koninklijk distinctief.” Dat bestaat uit een vervlechting van de rijksappel, het rijkszwaard en de scepter. „Zij vormen een samensmelting van de beveiliging en verdediging (rijkszwaard) van ons grondgebied en de wereld (rijksappel) en de waardigheid van de koning (scepter)”, licht defensie toe.

De krijgsmacht is blij met de koning als „vaandeldrager.” De prins ook: „Wij zijn en blijven immers voorgoed aan elkaar verbonden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer