Kerk & religie

Sint Bonifatiuskerk wordt weer een kerk

DORDRECHT – Aan de overheersende zwarte kleur moet nodig wat worden gedaan. En als het even kan, moeten de dichtgetimmerde ramen ook weer open. Maar als die klus is geklaard, is de Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat in Dordrecht weer in oude luister hersteld. Erwin Wietses: „Het wordt weer een plek van gebed en ontmoeting: een huis van God.”

André Bijl
6 March 2013 10:40Gewijzigd op 15 November 2020 02:19
De Sint Bonifatiuskerk in Dordrecht was jaren in gebruik als poppodium, maar wordt nu weer een plaats voor gebed en evangelisatie. Foto André Bijl
De Sint Bonifatiuskerk in Dordrecht was jaren in gebruik als poppodium, maar wordt nu weer een plaats voor gebed en evangelisatie. Foto André Bijl

Het kerkgebouw staat in het historische centrum van Dordrecht, middenin de Wijnstraat. Daar werd de zogenaamde hallenkerk rond 1825 gebouwd. De kerk heeft een houten toren op de voorgevel en is volgens de kenners ontworpen in een neo-classisistische stijl. Veel oog hebben de recente gebruikers daar niet voor gehad. In de vorige eeuw werd de kerk –van oudsher Rooms-Katholiek– nog gebruikt als bedehuis. In de jaren tachtig kwam daar een eind aan. „Maar het kan ook nog wat eerder zijn geweest”, aldus buurtbewoners. „De laatste jaren zat in ieder geval poppodium Bibelot erin.”

Daar kwam Erwin Wietses (37) een paar jaar geleden ook achter. „Bibelot geldt als het Paradiso van Dordrecht. Zo noemen ze zichzelf ook. Er werd allerhande popmuziek gedraaid. Rock, heavy metal, allemaal behoorlijk ruig. Er waren elke week concerten in de kerk. Die trokken soms meer dan 500 bezoekers.”

Wietses ‘ontdekte’ de kerk toen hij er een paar jaar geleden met zijn vrouw een kijkje nam tijdens Open Monumentendag. „Het klinkt misschien raar, maar ik kreeg het gevoel dat het gebouw weer echt een kerk moest worden.” Hij aarzelt: „Ik vroeg me direct af of dit echt Gods wil was. Want wij kunnen niets in eigen kracht. We kunnen nog zoveel plannen maken, als God het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlieden. Het gaat erom dat we naar Zijn stem luisteren.”

De geboren Drent belde met het stadskantoor en hoorde dat de gemeente wel een aantal ideeën had, maar dat het nog te vroeg was om spijkers met koppen te slaan. „Een tijdje terug belde ik weer en toen was ik precies op tijd. De gemeente was volop bezig om plannen te maken. We konden zo aanschuiven.”

Bibelot verhuisde naar een andere locatie en Erwin Wietses kon het gebouw voor een periode van drie tot vijf jaar huren met zijn speciaal opgerichte stichting Vuur en Vlam. De Dordtse stichting voor gebed en evangelisatie bestaat uit circa 150 jongeren, afkomstig uit diverse kerken en groeperingen. „De komende jaren gaat de gemeente nadenken wat ze met het gebouw en de locatie willen. Verhuren? Verkopen? Voor ons een prachtige uitdaging om te laten zien dat ons project goed is voor de stad, dat Dordrecht dit nodig heeft.”

De kerk moet uitgroeien tot een plaats waar mensen binnen lopen voor een goed gesprek en een bakje koffie. Van dinsdag tot en met zaterdag is het gebouw daarvoor open. Bovendien komt er bij de kerk een vintageshop voor tweedehands kleding en meubels.

Daarnaast wordt er een ruimte in de kerk ingericht waar het op elk uur van de dag mogelijk is te bidden. „We willen bidden voor de stad, voor het land. Het gebed is van wezenlijk belang. Daardoor kan een stad veranderen.”

Kerkdiensten staan voorlopig niet op de agenda. „Al onze leden zijn al lid van een eigen kerk. Maar als een kerkgenootschap ruimte nodig heeft, valt daar zeker over te praten. Het is er een mooie plek voor.” Althans, dat moet het worden. „Tja, het was een poppodium. Eigenlijk is het nu best lelijk van binnen. Alles is zwart geverfd. We gaan weer lichte kleuren aanbrengen en de ramen gaan ook weer open. Er moet weer ruimte voor het licht komen, de kerk moet weer zoveel mogelijk kerk worden.”

De officiële opening staat gepland voor 1 mei, maar het werk vanuit de kerk is eigenlijk al begonnen. Dat geldt ook voor de acties om voldoende geld binnen te halen. „De prijs die we ervoor betalen is niet marktconform, maar de huur is hoger dan van voor een woning. Daarom kunnen we best wat steun gebruiken. De een geeft geld, de ander steekt de handen uit de mouwen.”

De ‘buurt’ is positief over het initiatief van Wietses en zijn stichting Vuur en Vlam. „We

hebben onlangs een informatieavond gehouden en alle omwonenden waren laaiend enthousiast. Gekker dan het was, kon het toch niet worden. En een lege kerk vond men ook niets. Ook mensen die niet gelovig zijn, staan positief tegenover ons project. De kerk wordt weer kerk. Een voorrecht om daar aan mee te mogen werken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer