Bredase kok mag weer koken voor daklozen
BREDA – De Bredase kok Rahal Lamlih stond er dinsdagmiddag weer: om 17.00 uur deelde hij warme maaltijden uit op de parkeerplaats van de Stichting Maatschappelijke Opvang Breda, aan de rand van het centrum. Drie weken geleden verordende de gemeente hem nog, op straffe van boete, geen eten meer te geven aan daklozen.
De in Marokko geboren Lamlih woont in een rijtjeshuis in Breda-Noord. Voor zijn woning staat een witte bestelauto met daarop de naam van de stichting die hij oprichtte, Resto du Côeur (Restaurant van het hart).
Lamlih opent de achterdeuren. De auto is afgeladen vol met dozen etenswaren die hij ’s morgens om 6.00 uur heeft opgehaald bij supermarkten. Ook zijn huis staat vol voedsel. In grote pannen kookt hij er voor de bezoekers van daklozenopvang ’t IJ aan de Slingerweg.
De afgelopen drie weken lag zijn liefdadigheidswerk echter stil. Lamlih: „Ik doe dit al zeven jaar. Twee jaar geleden kreeg ik voor het eerst problemen met de gemeente. Toen kon ik na veel media-aandacht mijn gang weer gaan.”
Begin dit jaar kreeg de kok opnieuw te horen dat hij niet langer gratis eten mocht uitdelen bij daklozenopvang ’t IJ. „Dit keer was het menens. Toen ik drie weken geleden kwam aanrijden, stonden twee politieagenten me op te wachten. Ze deelden me mee dat ik daar geen eten meer mocht uitdelen. Anders zou ik een boete krijgen. Ik kreeg niet eens de kans om wat terug te zeggen.”
De gemeente stelde dat er sprake was van veel overlast rond de maaltijduitdeling, waar steeds meer mensen op af kwamen. Bovendien zou het uitdelen van voedsel zorgen voor vervuiling en drugsdealers aantrekken.
Het gaat Lamlih zeer aan het hart dat hij de afgelopen weken geen eten heeft kunnen uitdelen. „Ze hebben niet alleen mij gestraft, maar vooral die arme mensen.” Op felle toon vervolgt hij: „Ik heb veel door Europa getrokken toen ik jong was en zag dat er mensen bedelden. Dat deed me pijn. De heilige boeken, de Koran, de Bijbel en de Thora, zeggen toch allemaal dat we goed moeten zijn voor onze medemensen?”
De Bredase kok zegt de afgelopen tijd veel steunbetuigingen te hebben gekregen, onder andere van de SP en van Marten Fortuyn, broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Vrijdag deelden twee studenten, Sander en Stef, een warme maaltijd uit. De kok was er bij aanwezig, maar stak, uit vrees voor een boete, geen hand uit.
Maandag had Lamlih een gesprek met wethouder Meeuwis van de gemeente Breda. Dat resulteerde in de afspraak dat de kok, als tijdelijke oplossing, de komende veertien dagen op het parkeerterrein van de Stichting Maatschappelijke Opvang Breda mag staan om warme maaltijden uit te delen. De gemeente beloofde behulpzaam te zullen zijn bij het zoeken naar een meer duurzame oplossing, zodat Lamlih binnen kan koken.
Zijn grote droom is een restaurant dat gratis eten serveert in het centrum van de stad, met de hele dag koffie en brood en ’s avonds een warme maaltijd. En natuurlijk een goed gesprek.
Wethouder Meeuwis liet dinsdag in een reactie weten dat hij vindt dat Lamlih goed werk doet en dat hij met diverse organisaties en een kerk contact heeft gehad over een binnenruimte. „Ik moet er echter nog eens goed naar kijken, want de oplossing moet duurzaam zijn. Het gebouw dient geschikt te zijn en ook de omgeving moet akkoord gaan. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er mensen tegen deze liefdadigheidsactie zijn.”