AEX opent met verlies
AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is maandag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen lager. Beleggers kijken vooral uit naar belangrijke economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 337,66 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 524,53 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.
De stemming werd gedrukt door de politieke impasse in Washington, waar de onderhandelingen over de automatische bezuinigingen vooralsnog niets hebben opgeleverd, en de aanhoudende zorgen over de politieke situatie in Italië. Ook bleven beleggers bezorgd over de wereldwijde economische vooruitzichten na tegenvallende cijfers over de Chinese dienstensector.
Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste daler in de AEX, met een min van 2,9 procent. Postbedrijf PostNL volgde met een verlies van 2,4 procent. Sterkste stijger was telecombedrijf KPN met een winst van 1,6 procent.
In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech onderaan met een verlies van 2,4 procent. Detacheerder Brunel, die vrijdag 19 procent verloor door onregelmatigheden in de boekhouding van de Amerikaanse activiteiten, ging aan kop met een plus van 2,9 procent. Het aandeel profiteerde onder meer van een adviesverhoging door KBC.
In Londen zakte HSBC 1,1 procent na publicatie van de jaarcijfers. De winst van de grootste Britse bank viel in 2012 lager uit dan analisten hadden verwacht.
Renault leverde in Parijs 1,9 procent in. Volgens de Franse industrieminister Arnaud Montebourg kan de Franse autofabrikant binnen enkele dagen een deal sluiten met de vakbonden over het banenverlies en andere maatregelen die het bedrijf wil nemen om de problemen op de Europese automarkten het hoofd te bieden.
De euro was 1,3010 dollar waard, tegen 1,2980 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 90,18 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 110,26 dollar.