Dijsselbloem: over alles valt te praten
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is bereid om met sociale partners en oppositiepartijen in de Tweede Kamer te praten over alle maatregelen in het bezuinigingspakket dat vrijdag is voorgesteld. „We zijn bereid te praten over alternatieven of aanpassingen”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag.
Hij stelt daarbij wel een aantal belangrijke voorwaarden. De positieve effecten voor de economie en de werkgelegenheid moeten overeind blijven en het begrotingstekort van de overheid mag in 2014 de 3 procent niet overstijgen. Enige ruimte is er dan nog wel om te onderhandelen, want als het kabinet uitvoert wat het nu gepresenteerd heeft, dan komt het begrotingstekort zeker onder de 3 procent uit.
Dijsselbloem wil hervormingen op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt en in de zorg niet verder aanscherpen dan VVD en PvdA in het regeerakkoord hebben afgesproken. „Het is niet verantwoord om nog meer hervormingen op de agenda te zetten of bestaande hervormingen dieper door te voeren.”
De PvdA-minister begrijpt de negatieve reacties op het pakket. „Die hadden we verwacht. Dit zijn vervelende en ingrijpende maatregelen. Ook bij ons gaat de vlag niet uit, maar we vragen wel gelijkmatige offers van burgers en bedrijven op een verdedigbare manier.”
Ook de boze reactie van FNV-voorzitter Ton Heerts verbaast hem niet. „Het is begrijpelijk dat de vakbonden absoluut niet enthousiast zijn over de nullijn.” Toch kiest het kabinet daarvoor, aldus Dijsselbloem, omdat het werk boven inkomen stelt. „Er is geen ruimte voor loonsverhoging. De nullijn in de zorg is te verkiezen boven gerichte ingrepen in de zorg waardoor bepaalde groepen mensen veel harder zouden worden geraakt.”
Dijsselbloem wil niet aangeven waar zijn ruimte zit in de onderhandelingen met werkgevers en werknemers. „Het regeerakkoord en dit pakket zijn onze inzet. Over alles valt te praten, maar het kabinet heeft wel opvattingen die niet zomaar uit het raam worden gegooid in het overleg met de sociale partners.”
De onderhandelingen met de werkgevers en werknemers zullen de komende weken plaatsvinden en eind maart worden afgerond, hoopt Dijsselbloem. Daarna gaat hij met de oppositiepartijen om de tafel. „Gelukkig is er in Nederland een traditie dat ook oppositiepartijen staan voor degelijk begrotingsbeleid. De oppositie kan nee zeggen, maar moet dan zelf met oplossingen komen. Als we dat doen met elkaar, gaan we er zeker uitkomen.”