Economie

Slechte economie drukt winst Rabobank

UTRECHT (ANP) – Rabobank heef zijn winst vorig jaar met 20 procent zien dalen en zal in 2013 grote moeite hebben om een verdere afname te voorkomen. Dat stelde de bank donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

28 February 2013 11:11Gewijzigd op 15 November 2020 02:13
Rabobank. Foto ANP
Rabobank. Foto ANP

Rabobank heeft last van de slechte economie en de aanhoudende malaise op de woningmarkt. Daar voorziet de bank pas in 2014 weer herstel. Daarnaast nemen de kosten voor de bank toe, onder meer door de recent ingevoerde bankenbelasting.

De nettowinst van Rabobank daalde vorig jaar met ruim een half miljard euro tot 2,1 miljard euro. De winst van het binnenlandse bankbedrijf zakte daarbij met 30 procent tot 1,3 miljard euro. Door de moeilijke economische omstandigheden hebben bedrijven in onder meer de bouw, de middenstand, de glastuinbouw en het transport het bijzonder moeilijk, waardoor Rabo grotere voorzieningen moest treffen voor verliezen op kredieten aan die bedrijven. Die reserveringen liepen met 681 miljoen euro op tot ruim 1,3 miljard euro.

Rabobank neemt de eigen organisatie de komende jaren flink op de schop. Bij de vorig jaar aangekondigde reorganisatie verdwijnen daarbij dit en volgend jaar in totaal 3000 banen bij de lokale banken, waarvan een groot aantal de deuren sluit. Uiteindelijk moet dit zorgen voor een aanzienlijke kostenreductie bij de bank.

De bank verstevigde vorig jaar zijn kapitaalpositie en wist de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen (de zogeheten core tier 1-ratio) te verbeteren tot 13,2 procent. Die verhouding wil Rabo opvoeren naar 14 procent, wat betekent dat de reserves de komende tijd sterker moeten groeien dan de kredietverlening.

De kredietverlening aan private cliënten groeide vorig jaar slechts met 2 procent. Die groei kwam vooral door de opname in het concern van Friesland Bank. Die zorgde ook voor de groei in de aan de bank toevertrouwde middelen, die met 1 procent klommen tot 334 miljard euro. Particuliere spaarders brachten met 150 miljard euro 7 procent meer geld naar Rabobank dan in 2011.

Internationale toezichthouders doen nog altijd onderzoek naar de rol van Rabobank in het internationale Liborschandaal. De bank gaf in dat verband nogmaals aan dat een schikking „aannemelijk” is. De hoogte van de boete kan volgens Rabo op dit moment „niet betrouwbaar worden geschat”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer