Buitenland

Herdenking aanslag op Bali

Op Bali worden dit weekeinde de aanslagen herdacht die op 12 oktober 2002 het leven kostten aan 202 mensen, onder wie 4r Nederlanders. Veel van de slachtoffers van de explosies waren buitenlandse toeristen, voornamelijk Australiërs.

RTR
10 October 2003 21:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:38
DENPASAR – Zaterdag en zondag worden op het Indonesische eiland Bali de aanslagen van vorig jaar herdacht. Vrijdag ontmoette een van de slachtoffers, de Australiër Peter Hughes die onder meer aan zijn armen en handen zware brandwonden opliep, zijn bege
DENPASAR – Zaterdag en zondag worden op het Indonesische eiland Bali de aanslagen van vorig jaar herdacht. Vrijdag ontmoette een van de slachtoffers, de Australiër Peter Hughes die onder meer aan zijn armen en handen zware brandwonden opliep, zijn bege

Honderden overlevenden en familieleden van de slachtoffers zijn naar het Indonesische eiland gekomen om de herdenkingsplechtigheid bij te wonen. Op het tijdstip van de aanslagen, die vrijwel gelijktijdig plaatsvonden, zal morgen een traditionele gong te horen zijn en wordt een moment van stilte in acht genomen.

De aanslagen werden gepleegd op een bar en een onder westerse toeristen populaire nachtclub in de badplaats Kuta Beach. Een man blies zichzelf op in de Paddy’s bar, terwijl de Sari Club met een bestelwagen volgepakt met explosieven per mobiele telefoon werd opgeblazen.

De islamitische terreurbeweging Jemaah Islamiyah heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. De beweging zou banden onderhouden met het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden en streeft naar de vorming van een islamitisch rijk in Zuidoost-Azië.

De aanleiding voor de aanslagen was volgens een van de verdachten de Amerikaanse aanval op het Taliban-regime in Afghanistan en westerse steun voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor in 2002. Jemaah Islamiyah was vooral verbolgen over de Australische steun voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor.

Volgens de Australische politie is bij de Sari Club slechts een kwart van de hoeveelheid explosieven ontploft, waardoor het aantal doden veel hoger had kunnen zijn.

Zeker veertig verdachten zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Inmiddels zijn drie hoofdverdachten, Ali Ghufron, Amrozi en Imam Samudra, tot de doodstraf veroordeeld. Een vierde, Ali Imron, kreeg levenslang. De verdachten toonden geen berouw over de aanslagen. De politie zoekt nog naar ongeveer tien mensen in verband met de twee aanslagen.

Een aantal van de aangehouden personen wordt ervan verdacht ook betrokken te zijn geweest bij de aanslag op het JW Marriott-hotel in Jakarta, op 7 augustus 2003. Hierbij vielen tien doden, onder wie een Nederlander.

De economie van Indonesië liep aanzienlijke schade op doordat de westerse toeristen massaal wegbleven. Het aantal vakantiegangers nam met bijna 45 procent af, waardoor 2 miljoen Indonesiërs zonder werk zaten. Vanaf januari 2003 herstelt het aantal toeristen zich weer langzaam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer