Luchtaanvallen in oorlog tegen slangen
AGANA/HONOLULU (ANP) – ‘De oorlog tegen slangen’ op het op Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan Guam wordt binnenkort ook met luchtaanvallen gevoerd. Daniel Vice van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft zaterdag in Amerikaanse media gezegd dat „er geen andere plek op de wereld is waar de problemen met slangen zo groot zijn”. Daarom gaan de autoriteiten volgens hem Guam ‘bombarderen’ met dode muizen waarin een voor slangen giftige en dodelijk stof is gestopt.
De bruine boomslang is een plaag op Guam. Hij is een vorige oorlog, de Tweede Wereldoorlog, waarschijnlijk aan boord van Amerikaanse marinevaartuigen naar Guam gekomen. De slang heeft er geen natuurlijke vijanden en wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het uitsterven van inheemse vogels.
De eerste luchtaanvallen op de minstens 2 miljoen slangen zal in maart plaatsvinden in de omgeving van de Amerikaanse luchtmachtbasisAndersonop Guam. In dat dichtbegroeide gebied wemelt het ook van de slangen en de autoriteiten vrezen dat ze aan boord van vliegtuigen naar andere eilanden gaan. Een studie van het National Wildlife Research Center schatte eerder in een rapport dat bruine boomslangen op Hawaï tot wel 1,7 miljard euro schade kunnen veroorzaken wanneer ze daar net zo’n plaag worden als op Guam.
Het ingenieuze projectiel waarmee de slangen worden gebombardeerd, is een dode muis met daaraan een soort groene lus zodat de muizen in bomen blijven hangen. De muizen hebben in hun bekjes de stof paracetamol die dodelijk is voor slangen (en bij mensen pijn stilt).