Pakistaanse Younis Masih al acht jaar in dodencel
ISLAMABAD – Toen de Pakistaanse christen Younis Masih aan de aanwezigen van een nachtelijke islamitische ceremonie vroeg of het „iets zachter kon”, had hij nooit kunnen vermoeden dat deze onschuldige vraag tot zijn doodstraf zou leiden. De volgende dag werden de christen en zijn vrouw bijna doodgeslagen door lokale moslims en werden ze gearresteerd voor het beledigen van de profeet Mohammed. Inmiddels zit Younis al acht jaar in de dodencel, meldt Jubilee Campaign.
Het noodlot voor Younis en Meena sloeg toe in 2005. In het huis van een moslim werd een nachtelijke islamitische zangdienst gehouden, waarbij de musici erg hard zongen. Younis vroeg hen of de mannen wat zachter wilden zingen, omdat zijn neef zojuist was overleden en andere mensen niet konden slapen. De moslims weigerden dit, ook toen Younis het een tweede keer vroeg. Toen ze kwaad werden en de christen begonnen uit te schelden, ging hij naar huis.
De volgende dag hitsten de moslims andere mannen uit het dorp tegen Younis op en gingen naar hem op zoek. Ze vonden hem aan een biljarttafel, waar ze hem sloegen met de biljartstokken tot hij bewusteloos raakte. Toen zijn vrouw tussenbeide wilde komen, werd ook zij mishandeld. De moslims scheurden zelfs haar kleren kapot. Omdat de aanvallers dachten dat Younis dood was, lieten ze hem daar achter. Met de hulp van zijn neef Noble Masih kon zijn vrouw hem echter naar het politiebureau brengen om een aanklacht in te dienen.
Gemarteld
Intussen werden de moslims uit de buurt in moskeeën opgehitst om christelijke huizen aan te vallen en in brand te steken. „Een christelijke man, Younis Masih, heeft godslastering gepleegd en de profeet beledigd”, werd hen verteld. Ongeveer vierhonderd mannen vielen daarop de christenen in de wijk aan. Meer dan honderd christelijke families sloegen op de vlucht om hun levens te redden.
De woedende menigte omsingelde ook het politiebureau waar Younis, zijn vrouw en neef zich bevonden. De moslims weigerden te vertrekken, tenzij er een aanklacht werd ingediend tegen de christen. Om de mannen tot bedaren te brengen, werd Younis in staat van beschuldiging gesteld vanwege godslastering. Hij en zijn neef werden gearresteerd, opgesloten en wreed gemarteld. Uiteindelijk werd Younis naar de Kot Lakhpat gevangenis in Lahore gebracht.
In 2007 werd Younis uiteindelijk ter dood veroordeeld. Hij en zijn advocaat zijn daartegen in beroep gegaan. Een uitspraak over de zaak is echter al verschillende keren uitgesteld. Younis’ zaak zou dit jaar op 23 januari behandeld worden, maar werd opnieuw verdaagd onder druk van een grote groep moslims. In de rechtszaal waren meer dan zestig extremistische moslims aanwezig, allemaal gekleed in zwarte gewaden. Wanneer de volgende zitting plaatsvindt, is nog niet bekend.
Hartaanval
Inmiddels worstelt Younis’ vrouw Meena al acht jaar met de afwezigheid van haar man. Door te werken als huishoudelijke hulp probeert ze hun vier kinderen te onderhouden. De Pakistaanse organisatie CLAAS, die opkomt voor slachtoffers van godslasteringswetten, voorziet maandelijks in voedsel voor het gezin. Ook bezoekt de organisatie Younis twee keer per maand in de gevangenis en probeert hem te helpen met voedsel en medische hulp.
De zorgen voor Meena en haar kinderen werden nog groter toen Younis begin dit jaar een ernstige hartaanval kreeg. De directeur van de gevangenis wilde hem niet naar het ziekenhuis brengen, omdat hij bang was dat Younis aangevallen zou worden door moslims. CLAAS kwam onmiddellijk in actie en zorgde ervoor dat hij toch naar het ziekenhuis gebracht werd. Twee medewerkers van de organisatie waren 24 uur per dag bij Younis om te zorgen dat hij de juiste hulp kreeg en niet in gevaar kwam. Ook regelden ze dat zijn vrouw, kinderen en broers bij hem op bezoek konden komen.
Jubilee Campaign reist in maart naar Genève om bij de jaarlijkse vergadering van de VN Mensenrechtenraad aandacht te vragen voor slachtoffers van godslasteringswetten, zoals Younis Masih. Wereldwijd hebben 1,3 miljoen moslims niet het recht om zich te bekeren tot het christendom en worden christenen ter dood veroordeeld voor vermeende beledigingen van de islam.