Stinkende bultrugvin geprepareerd
LEIDEN (ANP) – Twee medewerkers van Naturalis zijn donderdag uren bezig geweest met snijden in de drie meter grote vin van de bultrug die vorig jaar aanspoelde op Texel. Een paar honderd belangstellenden kwamen een kijkje nemen op de buitenplaats waar het prepareren gebeurde. Niet te lang, want het stonk behoorlijk, twee kinderen stonden zelfs met een knijper op de neus.
„Ik stond de hele dag buiten vragen van belangstellenden te beantwoorden, dus ik rook het na een tijdje niet meer. Maar ik mocht niet naar binnen, want blijkbaar roken mijn kleren ook niet meer zo lekker”, zegt Erwin van Liempd van het onderzoeksinstituut. Het prepareren van de vinnen - ofwel de vinnen ontdoen van vlees en bindweefsel - verliep goed. „Het was een zwaar en lastig werkje. Het ging om een jong dier, dus de botten waren nog vrij zacht”, aldus Van Liempd.
De vinnen waren het laatste deel van de bultrug die nog geprepareerd moeten worden. Het skelet gaat daarna naar een depot en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het is nog niet bekend of het skelet in de toekomst tentoongesteld wordt voor publiek.
De bultrug spoelde december vorig jaar aan op de Razende Bol bij Texel. Het beest (Johanna gedoopt) stierf aan de gevolgen van acute spierschade, maar waardoor het strandde is niet duidelijk geworden.