Rode snapper is vaak geen rode snapper in VS
SEATTLE (ANP) – Europa is in rep en roer over lasagne en andere producten waarin paardenvlees blijkt te zijn verwerkt. Consumenten in de Verenigde Staten hebben hun eigen voedselschandaal. Daarin draait het vooral om de zeevis red snapper (rode snapper).
Onderzoek in 12 regio’s van de VS bracht aan het licht dat de rode snapper die op vismarkten te koop wordt aangeboden of op de menukaart van een restaurant staat, vaak een totaal andere vis was en in veel gevallen niet eens behoort tot de snapperfamilie.
Het onderzoek, waarvan de resultaten donderdag onder meer werden gemeld door The New York Times, werd verricht door de milieuorganisatie Oceana in de periode 2010-2012. Een derde van de onderzochte monsters bleek niet de vis te zijn die de consument dacht te gaan nuttigen.
Het grootste risico om misleid te worden, liepen consumenten in sushibars. Supermarkten kwamen als het eerlijkst uit de bus, terwijl restaurants in de middenmoot zaten.
Geografisch gezien sprong Zuid-Californië er slecht uit. De inwoners van deze regio, waar de sushi als gezonde snack populair is, liepen in de onderzoeksperiode een grotere kans iets anders te eten dan in de andere onderzochte regio’s.