Kerk & religie

Christelijke Rehobothschool ook open voor niet-christenen

RIDDERKERK – Een school waar Mark zich veilig voelt, waar rust en regelmaat heersen. Dat is de christelijke basisschool Rehoboth in Ridderkerk, volgens zijn moeder Linda Osterman.

Reinald Molenaar
21 February 2013 14:18Gewijzigd op 15 November 2020 02:05
De leerlingpopulatie op de christelijk Rehobothschool in Ridderkerk is „heel divers”, aldus directeur Hans Mijnders. „Er zijn moslims, maar ook kinderen van hersteld hervormden.”  Foto RD, Anton Dommerholt
De leerlingpopulatie op de christelijk Rehobothschool in Ridderkerk is „heel divers”, aldus directeur Hans Mijnders. „Er zijn moslims, maar ook kinderen van hersteld hervormden.” Foto RD, Anton Dommerholt

Ze is het dan ook niet eens met de Duitse historicus Thomas Grossbölting, die eerder deze week pleitte voor een strikte scheiding tussen openbaar en christelijk onderwijs.

Het gezin Osterman is „niet belijdend christen” en koos daarom aanvankelijk voor openbaar onderwijs voor de kinderen. Maar bij zoon Mark ging het mis op de openbare school. „Het was er een chaos, en daar kon Mark –bij wie autisme werd geconstateerd– niet goed tegen. Op de Rehoboth heersen rust en er is regelmaat. Sinds hij hier op school zit, is hij enorm vooruitgegaan. Hij voelt zich nu veilig en krijgt goede begeleiding.”

Was instemmen met de christelijke grondslag van de school geen bezwaar voor u?

„Nee. Mijn man en ik hebben zelf ook op een school met de Bijbel gezeten, en ik ben blij met wat ik daar uit de Bijbel geleerd heb. Voor mijn kinderen vind ik het ook goed als zij kennis nemen van de Bijbelse verhalen en dat zij bijvoorbeeld de betekenis van Kerst weten.”

De mensen in haar omgeving reageerden verbaasd op de overstap van Mark naar een christelijke school, vertelt moeder Osterman. Ze meenden dat je als niet-christen altijd een buitenstaander blijft op zo’n school. „Maar ik heb juist heel leuk contact met de moeders van andere kinderen. Wel is het niveau van het Bijbelonderwijs wat aan de hoge kant. De psalmen die de kinderen iedere vrijdag moeten kennen, moeten in de oude taal geleerd worden. Daar snappen kinderen nu niets meer van, zeggen ook andere moeders die ik spreek.”

Voor directeur Hans Mijnders is dat niveau van Bijbelonderwijs juist van grote waarde. Mijnders: „Je moet als christelijke school transparant zijn in je beleid en je identiteit helder proberen uit te dragen. Dat voorkomt dat je kinderen van ouders naar binnen hengelt die zich hier niet thuis voelen.”

Het aannamebeleid van de school is duidelijk: ouders moeten de christelijke grondslag onderschrijven. Christelijk, benadrukt Mijnders: „Dat zegt zo veel meer dan ”reformatorisch”. Het zegt dat het gaat om Christus.” Hoe divers is de leerlingenpopulatie? „Heel divers, er zijn moslims, maar ook kinderen van hersteld hervormden. Sommige islamitische moeders dragen een hoofddoek. Dat is voor ons geen punt, maar leerlingen dragen bij ons geen hoofddoek. Net als dat Feyenoordsupporters op school geen Feyenoordpetje dragen.”

Alle kinderen leren vanaf groep 5 regelmatig Bijbelse feiten en namen uit het hoofd. En Kerst wordt gevierd „volgens Lukas 2. Geen toeters en bellen, al is er natuurlijk wel gezelligheid rondom Kerst en oudjaar.”

Heeft de diversiteit op school nooit voor problemen gezorgd?

„Uit de 140 jaar die onze school bestaat, kan ik geen echte problemen noemen op dit gebied. Mijn vader was hier hoofdonderwijzer, dus ik ken de school al heel lang. Tegenwoordig is het trouwens toch zo dat ouders vaak op twee of drie verschillende scholen gaan kijken voordat zij hun kind inschrijven. Dat voorkomt veel problemen, zeker als je als school een duidelijk profiel hebt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer