„Veel zonnepanelen gaan niet lang genoeg mee”
RIJSWIJK/VENLO (ANP) – Tienduizenden zonnepanelen in Nederland zijn mogelijk eerder op dan de bedoeling is. De panelen horen gemiddeld 20 tot 25 jaar mee te gaan, maar ongeveer de helft haalt dat vermoedelijk niet. Reden is het slechte onderzoek naar de kwaliteit van de installaties, waarschuwt keuringsinstituut Kiwa dinsdag.
Op ongeveer 100.000 daken in Nederland liggen zonnepanelen en dat aantal stijgt sterk. Voor een gemiddeld dak kosten ze 5000 euro. Na 10 jaar zou de investering eruit moeten zijn. „Maar je moet als consument goed oppassen en je goed laten voorlichten”, zegt certificatendeskundige Leendert van der Marel van Kiwa.
Zonnecellen zijn teer en breekbaar. Het is belangrijk hoe de fabrikant bij de productie met de materialen omgaat en dat geldt bij de plaatsing ook voor de installateur. Van der Marel wil niet zeggen dat de zonnepanelen niet in orde zijn. Maar de certificaten kloppen vaak niet, bijvoorbeeld omdat vervolgkeuringen niet worden uitgevoerd. En daardoor is het niet zeker dat de panelen wél in orde zijn, zegt hij.
De waarschuwing van Kiwa komt op de dag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde voor vier types zonnepanelen van het Venlose bedrijf Scheuten Solar. Die kunnen een dakbrand veroorzaken. Boosdoener is een kabel achter het paneel. Die kan vonken veroorzaken. Op die manier zouden in de afgelopen jaren al zeker 15 daken in Duitsland, Frankrijk en Italië in brand zijn gevlogen.
Mensen kunnen zelf de Scheuten-panelen veilig buiten werking stellen door een aanpassing in de meterkast. Als er werk moet worden verricht aan de panelen zelf, moeten ze dat echter overlaten aan een installateur.
Scheuten Solar is vorig jaar failliet gegaan. Gedupeerden kunnen contact opnemen met de curator van het Venlose bedrijf. Het is nog niet duidelijk of ze een schadevergoeding kunnen krijgen. Het Duitse bedrijf Suncycle is ingeschakeld om de zonnepanelen te repareren als dat nodig is.
Scheuten Solar maakte na het faillissement een doorstart, maar de nieuwe onderneming zegt niets te kunnen doen voor gedupeerden. „We zijn niet het oude bedrijf. We hebben alleen de naam overgenomen. We maken nieuwe producten met nieuwe onderdelen”, zegt een woordvoerder.
De Tweede Kamerleden Mei Li Vos en Jan Vos (PvdA) willen opheldering van het kabinet over de problemen met de zonnepanelen. Ze hebben dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Ze willen onder meer weten of er ook problemen met zonnepanelen van andere fabrikanten bekend zijn.