VS rommelt aan asielstatus christelijke Duitsers om thuisonderwijs
WASHINGTON – Een christelijke familie uit Duitsland is gevlucht naar de Verenigde Staten omdat in het eigen land thuisonderwijs is verboden. In 2010 kreeg ze asiel, maar die status staat onder druk. Op 6 februari diende een hoger beroep.
De christelijke familie Uwe en Hannelore Romeike met hun vijf leerplichtige kinderen was het niet eens met het onderwijs op openbare scholen. Scholen deden volgens de ouders te weinig aan karaktervorming, zo citeert Washington Times de vader van de kinderen. Bovendien werden de kinderen gepest om hun christelijke achtergrond.
In Duitsland is thuisonderwijs illegaal. Toen de ouders in 2006 toch thuisonderwijs opzetten, moesten ze boetes betalen en hield de politie een oogje in het zeil of de kinderen naar school werden gebracht.
Daarop is de familie Romeike in 2008 vertrokken vanuit Bissingen in Baden-Württemberg naar de staat Tennessee in de Verenigde Staten en heeft ze politiek asiel aangevraagd. De federale rechter in Tennessee heeft dat vervolgens in 2010 goedgekeurd. Volgens World Magazine was dat de eerste keer dat op grond van de leerplichtwet asiel werd verleend.
„Geen discriminatie”
De Amerikaanse regering protesteert echter tegen het besluit. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie is de mogelijkheid van het geven van thuisonderwijs geen fundamenteel recht. In mei vorig jaar schaarde de Raad van Immigratieaanvragen (BIA) van hetzelfde ministerie zich achter die beslissing. Inmiddels heeft begin februari een hoger gerechtshof zich over de zaak gebogen, namelijk de Court of Appeals for the Sixth Circuit.
Volgens de landelijke overheid is er geen sprake van discriminatie van een bepaalde bevolkingsgroep. In Duitsland is thuisonderwijs voor iedereen verboden. Het verbod heeft dus niets van doen met de religieuze overtuiging of de maatschappelijke achtergrond van de familie, zo is de argumentatie.
De Amerikaanse lobbyorganisatie voor thuisonderwijs, Home School Legal Defense Association (HSLDA), vertegenwoordigt de familie in de rechtszaal. Die stelt dat de overheid alleen maar denkt in termen van maatschappelijke of religieuze groepen. Terwijl bij de zaak van Romeike de individuele vrijheid van godsdienst in het gedrang is. Volgens de HSLDA kan de uitspraak ook gevolgen hebben voor het Amerikaanse thuisonderwijs.
Duitsland kan geen begrip opbrengen voor Amerika die de familie asiel heeft verleend. In Duitsland ziet de overheid nauwlettend toe op scholen. Door thuisonderwijs verliest de overheid zicht op de kennis en vaardigheden die worden overgedragen. Daarom is dat onderwijs verboden, schrijft Washington Times. Ook Amerika kent zo’n schoolsysteem, maar tegelijkertijd is er een omvangrijk netwerk van thuisonderwijs. Volgens sommigen is dat een erfenis van het koloniale verleden van het land, toen duizenden Europeanen hun geluk beproefden aan de overzijde van de Atlantische Oceaan.
Onzekerheid
Als de familie Romeike wordt teruggestuurd, wacht hen mogelijk boetes, gevangenisstraf of worden kinderen zelfs uit huis geplaatst, zo meldden Amerikaanse bronnen als The Global Dispatch onlangs.
Voorlopig leven de Romeike’s nog in onzekerheid, want een besluit van de rechtbank kan nog een jaar op zich laten wachten, volgens de HSLDA. Voor Uwe Romeike is die onzekerheid echter nauwelijks te vergelijken met de angst „wakker te worden met de politie voor je deur om je kinderen mee te nemen… zonder te weten of je ze ooit terug zult krijgen.”